Home

Nieuws

Braziliaanse justitie pakt grootschalige vleesfraude aan

In opdracht van de Braziliaanse justitie heeft de federale politie arrestaties verricht en invallen gedaan bij een groot aantal slachterijen, waaronder die van Brasil Foods S.A. (BRF) en JBS.

Meer dan duizend politieagenten nemen aan de grootscheepse actie deel om uitvoering te geven aan de beslagleggingen en huiszoekingen, en om meer dan driehonderd verdachten te arresteren.

De actie is gericht op misdaden door inspecteurs van het ministerie van landbouw (Mapa) samen met managers van BRF en JBS en wordt uitgevoerd onder de codenaam ‘Carne Fraca’ (het vlees is zwak). Het is de grootste politieactie in de geschiedenis van de federale politie. Dat meldt de federale politie in een persbericht.

Omkoping

Inspecteurs van Mapa hebben zich laten omkopen en onder andere veterinaire certificaten afgegeven zonder enige inspectie. Het betreft vlees en vleesproducten voor de lokale markt, maar ook voor de export. De fraude werd gepleegd in slachterijen in de deelstaten São Paulo, het Federale District, Paraná, Santa Catarina, Rio Grande do Sul, Minas Gerais en Goiás.

Volgens de betrokken politie-inspecteur Moscardi zijn er zuren en andere chemische middelen gebruikt om reeds bedorven vlees weer vers te laten lijken en de geur te verdoezelen. Ook werd vlees met water geïnjecteerd om het gewicht te verhogen. In meerdere producten werden dierlijke eiwitten vervangen door meel van cassave of soja-eiwit, die beiden veel goedkoper zijn. Volgens Moscardi was de kwaliteit van het vlees vaak zo slecht, dat zelfs de veterinaire inspecteurs het niet meer als cadeau wilden aannemen. De zaak is twee jaar geleden aan het rollen gebracht door een van de veterinaire inspecteurs. Deze is naar buiten getreden uit onvrede met zijn gedwongen overplaatsing, nadat hij de fraude bij een van de bedrijven ontdekte. Enkele hooggeplaatste ambtenaren van Mapa zijn in hechtenis genomen, en bij huiszoekingen zijn grote geldbedragen gevonden en in beslag genomen.

Grote namen

Tijdens het onderzoek kwam vooral fraude bij de grote bedrijven in de Braziliaanse vleessector aan het licht. Het betreft slachterijen van BRF Brasil, eigenaar van onder andere Sadia en Perdigão en slachterijen van JBS, eigenaar van merken als Friboi, Seara en Swift. Uit afgeluisterde telefoongesprekken blijkt dat er niet alleen met vlees voor de lokale markt is gerommeld, maar ook met vlees bestemd voor de export. In een verklaring aan de pers heeft JBS aangegeven niet op de hoogte te zijn van enige arrestatie van medewerkers van het bedrijf, en ook niet van enig politieonderzoek. Het bedrijf BRF heeft nog niet gereageerd op de zaak.

Onderhandelingen Mercosur met EU onder druk

Het schandaal rond de vleesfraudekomt op een bijzonder ongelegen moment. Eind deze maand staat de volgende ronde van onderhandelingen gepland tussen de Europese Unie (EU) en de Mercosur (Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay). De beide blokken willen nog voor het einde van dit jaar tot een vrijhandelsovereenkomst komen. Een belangrijk onderhandelingspunt daarbij vormen de veterinaire en fytosanitaire maatregelen.

Kort na het bekend worden van het schandaal meldde de krant ‘Epoca Negocios’ dat de Europese confederatie van agrarische producenten (COPA-COGECA) de kwestie wil bespreken met de EU-onderhandelaars. De confederatie wil de EU oproepen om verdere liberalisering van de handel in deze sector met Brazilië te beperken.

Vorige week heeft de confederatie een vertrouwelijke brief met twee eisen aan de Europese Commissie gestuurd. De eerste eis is een garantie dat alleen vlees van geregistreerde runderen met afdoende controle naar de Europese markt wordt geëxporteerd. Ten tweede wordt een verbod geëist op de export van kip die met in de EU als illegaal beschouwde diervoeders is gevoerd. In de verklaring heeft de confederatie aangegeven geen vertrouwen te hebben in het veterinaire controlesysteem van het Zuid-Amerikaanse blok. De EU heeft nog niet op de brief gereageerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.