Home

Nieuws 5 reacties

Bouw mestfabriek Twence later door hoger beroep

De bouw van de mestfabriek van afvalverwerker en energiebedrijf Twence is met een half jaar vertraagd.

Eerder dit jaar kreeg Twence gelijk van de rechter in procedures tegen de verleende vergunningen. Daartegen gaat de gemeente Borne in beroep bij de Raad van State. Twence zou in principe wel kunnen beginnen met de bouw, maar wacht eerste de uitspraak van de Raad van State af. Dat meldt dagblad Tubantia. Het wachten is volgens Tubantia ook nog op toekenning van de SDE-subsidie.

Gemeente vreest overlast

De gemeente Borne vreest onder meer overlast door stank, geluid en verkeersbewegingen rond de mestverwerkingsinstallatie voor de plaats Zenderen. Particuliere organisaties van bewoners en het Waterschap Vechtstromen hebben ook bezwaren geuit tegen de komst van de fabriek waarvoor de bouw medio dit jaar zou moeten beginnen.

Twence wil in het Overijsselse Zenderen (tussen Borne en Almelo) een installatie bouwen worden voor het verwerken van 250.000 ton mest per jaar. Deze mest wordt omgezet in schoon water, duurzame energie en nieuwe grondstoffen. De installatie van Twence zou ongeveer een kwart van de mestverwerking in de regio Twente voor zijn rekening kunnen nemen. In de regiegroep die het project ondersteunt zijn onder meer FrieslandCampina, ForFarmers, LTO noord en de Rabobank deelnemer.

Laatste reacties

 • JKr

  Wanneer zegt overheid eens, die verwerker komt er gewoon. Er is overal wel iemand ergens op tegen als het gaat over een weg,vliegtuigen,stal, mestverwerker enz. Zoals nu dat een snelweg aanleg vertraagt wordt door een das. Das abnormaal dat dit mogelijk is in dit land. Er moeten economische afwegingen gemaakt worden in dit land maar nu is het alleen pappen en nat houden en proberen ieder naar de zin te maken de hardroepers het meest.

 • Bloemestein

  JKr. heeft hier een punt. Wanneer wordt deze eindeloze beroepenreeks , vaak niet eens door directe belang hebbenden, doorbroken. Welke politieke partij zou dit aandurven. Men beroept zich op democratie, maar het komt meestal neer op treiteren, traineren en geld en tijd verspillen.
  Bezwaarmakers in deze: in Utrecht staat een afvalwaterzuivering, bijna in het centrum, en er waren nooit klachten over dit deel van de installatie, waar toch 1000 ton slib per dag werd verwerkt.

 • hooghoes

  Die hele mestverwerking is grote onzin !!!!

 • WGeverink

  Klopt hooghoes JKr. Boeren zullen hun gelijk echter nooit halen omdat ze niet vertegenwoordigd worden. Bovendien moet je om de overheid te begrijpen ook een beetje tussen de regels door kunnen lezen. De overheid wil geen mestverwerking maar minder boeren en minder vee!

 • douwe

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.