Home

Nieuws

Biestvoorziening lastig keuzemoment geitenhouders

Een goede biestvoorziening en vervolgopfok houden veel geitenhouders intensief bezig, zo bleek op een symposium van ForFarmers, Denkavit en Lely in Venray.

Geitenhouders besteden bovengemiddeld veel zorg aan de opfok van hun jonge dieren, zeker in vergelijking met melkveehouders. Dat komt misschien ook doordat geitenlammeren extra kwetsbaar zijn.

Een goede opfok van geitenlammeren is essentieel voor de latere gezondheid en melkgift, net als bij opfokkalveren voor de melkveehouderij.

Opfokken in gescheiden ruimtes

Melkgeitenhouders besteden steeds meer aandacht aan een ziektevrije opfok. Daarvoor gaan steeds meer geitenhouders over tot het opfokken van de lammeren in gescheiden ruimtes, apart van de volwassen geiten. Dit om besmettingen te voorkomen. Ook is er veel aandacht voor de biestverschaffing. Dit is belangrijk, omdat lammeren al hun weerstand uit de biest moeten halen. Veel geitenhouders gebruiken hiervoor niet de biest van eigen geiten, of hebben daar niet genoeg van. Dan is het een dilemma waar de aanvullende biest vandaan te halen.

Gebruik van kunstbiest is een optie, maar dat levert doorgaans wel een lagere Immunoglobine-waarde (IG-waarde) op in het bloed. Afhankelijk van de situatie, kan tussen de 80 en 120 gram biest per lam per dag worden gegeven.

Pasteurisatiemachines

Wie meer wil, kan een combinatie van kunstbiest en geiten- of koebiest gebruiken, aldus Henk van der Horst van Denkavit. Wanneer koebiest wordt ingezameld bij melkveehouders, is de vervuiling van deze biest nogal eens een probleem. Daarvoor zijn pasteurisatiemachines beschikbaar, maar probleem is volgens Van der Horst dat geen onafhankelijke en betrouwbare testgegevens bestaan voor de werking van deze machines: welke levert de beste biest, met de meeste werkzame antistoffen?

Na de opfok, tot een gewicht van 18 kilo, kan worden gespeend en begonnen met het verstrekken van krachtvoer. In het begin is het streven naar een krachtvoeropname van 200 gram per dier per dag.

Voldoende vers water

Om te komen tot een optimale voeropname is ook voldoende vers water nodig, volgens Jelle van de Mortel van ForFarmers. Liefst aangeboden in open waterbakken, omdat jonge lammeren de werking van nippels niet snappen en de nippels ook niet altijd schoon zijn.

Bij een lichaamsgewicht vanaf 35 kilo kunnen de lammeren worden gedekt. Eerder laten dekken kost later melkgift. Tot 80 kilo per geit.

Of registreer je om te kunnen reageren.