Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) gaat provincies de mogelijkheid geven om te sturen op veedichtheid in verband met de leefbaarheid van het platteland. De wet biedt meer mogelijkheden om de veehouderij te begrenzen dan het eerdere voorstel van de Wet Dieraantallen.
Het wetsvoorstel geeft provincies instrumenten om gebieden aan te wijzen als veedicht gebied. Hierna kunnen grenzen gesteld worden aan het aantal dieren in het gebied, het aantal veebedrijven in een gebied of het maximum aantal dieren per bedrijf.
Effect voor de volksgezondheid omzeild
Hiermee wordt de benodigde wetenschappelijke basis voor begrenzing van de veehouderij op basis van het effect voor de volksgezondheid omzeild. Deze wetenschappelijke basis was er tot nu toe onvoldoende om de Wet Dieraantallen, die toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma had ontworpen, in te voeren.
“Het gaat nu nadrukkelijk om de leefbaarheid van het platteland. Dan gaat het niet alleen om volksgezondheid, maar ook om geur, verkeersbewegingen of landschap. Duidelijk is geworden dat de omgevingsregelgeving die er nu is tekortschiet om maatregelen te nemen”, aldus Van Dam tijdens een bezoek aan Brabant.
‘Het gaat om de leefbaarheid van het platteland. Dus volksgezondheid, maar ook geur, verkeersbewegingen of landschap’
Provincie bepaalt zelf de voorwaarden
Met de nieuwe wet, die onderdeel zal worden van de Omgevingswet, krijgen provincies zelf de mogelijkheid om gebieden aan te wijzen als veedichte gebieden. Criteria voor wat een veedicht gebied is, bepaalt de provincie zelf, net als de diersoorten die onder deze begrenzingsmogelijkheid vallen. Met de wet kunnen bedrijven niet gedwongen worden in te krimpen, maar verdere uitbreiding kan niet meer worden toegestaan. Ook kan worden besloten dat de ruimte die ontstaat bij stoppende bedrijven in een bepaald gebied niet meer ingevuld mag worden.
Weerstand tegen schaalvergroting
Van Dam verwacht zijn wetsvoorstel Veedichte Gebieden voor de zomer naar de Tweede Kamer te sturen. Hij verwacht ook dat veel partijen oog zullen hebben voor de zorgen die er zijn op het platteland, en dat het wetsvoorstel dus op een ruime meerderheid kan rekenen in de Kamer. Hij wijst er bovendien op dat de wet ook voor bestaande boeren van belang is. Enorme schaalvergroting van veebedrijven roept vaak maatschappelijke weerstand op, wat ook gevolgen heeft voor de familiebedrijven, zegt Van Dam.
‘Enorme schaalvergroting roept vaak maatschappelijke weerstand op, wat ook gevolgen heeft voor familiebedrijven’
Vooral in Brabant en Limburg
Van Dam verwacht dat de wet vooral in Brabant en Limburg gebruikt zal gaan worden. De Brabantse gedeputeerde Annemarie Spierings is blij met het wetsvoorstel, waarin alle losse regels van bijvoorbeeld geur en ammoniak bij elkaar komen, waardoor beter beleid kan worden gemaakt. “Al legt dit wel een grote verantwoordelijkheid bij de provincie neer om met een oplossing te komen.”
Natuurbeheer met varkens
Van Dam gaf de uitleg over het wetsvoorstel na het ondertekenen van een Greendeal bij weidevarkensbedrijf Den Elshorst in Baarschot. Daar zijn gezamenlijk met provincie, HAS Den Bosch, ZLTO en natuurorganisaties afspraken gemaakt over natuurinclusieve varkenshouderij, waarbij ook natuurbeheer met varkens gaat plaatsvinden.