Home

Nieuws 9 reacties

Agrifirm verkoopt mogelijk ook andere Duitse fabrieken

Agrifirm zoekt een partner of een koper voor zijn mengvoerfabrieken in de Duitse plaatsen Drentwede (varkensvoer) en Losten (kippenvoer).

Eerder al maakte de akkerbouw- en voercoöperatie bekend haar fabriek vlakbij Düsseldorf te verkopen. Volgens topman Dick Hordijk heeft Agrifirm in Duitsland niet de schaal om in Duitsland met mengvoer goed te kunnen presteren.

Geen mengvoer meer in Duitsland

Het bedrijf blijft mengvoer verkopen aan Duitse klanten in het grensgebied Weser-Eems. De fabriek in Neuss heeft een productievolume van 250.000 ton per jaar. De fabrieken in Drentwede en Losten hebben respectievelijk een productievolume van 80.000 en 50.000 ton.

Hordijk geeft toe dat Duitsland al vanaf dag één van zijn aanstelling in juni 2016 onder de loep lag. Het is een markt waarin Agrifirm jarenlang tegenvallende resultaten heeft geboekt. In 2015 rapporteerde het bedrijf een positief resultaat, maar in 2016 wist het bedrijf de weg omhoog niet te volgen. Agrifirm neemt momenteel in een brede strategische ‘review’ van haar activiteiten ook andere buitenlandse markten onder de loep, aldus Hordijk.

5D-voer

Agrifirm zweeft qua marktaandeel in Duitsland rond de tiende plaats. “Duitsland is een moeilijke voermarkt. Er wordt meer op prijs ingekocht dan in Nederland, en minder gekeken naar wat voer oplevert. Het tot waarde brengen van onze unieke kennis is juist de kern van Agrifirm. In Duitsland zien we ook specialistische markten, zoals de markt voor non-GMO-voer en 5D: waarbij een product helemaal uit Duitse grondstoffen is opgebouwd.”

Als je in dit harde spel om de laagste prijs of het beleveren specifieke deelmarkten mee wil doen, heb je schaal nodig. “We hebben wel onderzocht of het zinvol fabrieken van anderen te gaan kopen. Het antwoord is nee. Agrifirm kan beter via mengvoerbedrijven die wel voldoende schaalgrootte hebben onze producten met een hoge toegevoegde waarde verkopen. Denk aan premixen, concentraten en voeding voor jonge dieren.”

Nieuwe koper gezocht

De fabriek in Neuss is verkocht aan DTC, dat eerder al drie fabrieken van BayWa kocht. Agrifirm zoekt nog naar een nieuwe koper voor de fabrieken in Drentwede en Losten. Daarbij sluit Hordijk niemand bij voorbaat uit, dus ook de in Duitsland ambitieuze aartsrivaal ForFarmers niet. “Bij de verkoop geldt dat het moet kloppen voor onze huidige klanten, perspectief biedt voor ons personeel en het belang van de coöperatie niet schaadt.”

Eind 2016 maakte ForFarmers bekend voor overnames te kijken naar België en Duitsland. Het bedrijf heeft relatief diepe zakken en topman Yoram Knoop werkte tegelijk met Hordijk bij Provimi en diens latere eigenaar, Cargill.

Laatste reacties

 • kuiken007

  ja dat zien we hoe groter hoe beter!!!!☺

 • Johnny Hogenkamp

  Ondertussen rijden in Oost en Noord Nederland talloze Duitse voerauto's af en aan. Veel boeren worden na 10 of 20 jaar voer- en staladviezen ooit zelfstandig en dan past hen het goedkopere Duitse voer ook wel. Klinkt best logisch allemaal.

 • mr X

  Johny, dat is wel opvallend met die duitse voerwagens in NL.......

 • Schaap1975

  Nou het is niet zo'n wonder dat er Duitsers hier naar toe komen. Ze ruiken omzet en marge. Het is heel duidelijk welke strategie agrifirm aan het maken is. Je leest goed uit het artikel dat ze alleen maar marge aan het maken zijn en daar ook naar op zoek zijn. Maar 1 ding houdt dat wel in, ja dat is dat de nederlandse klanten gewoon teveel voor hun voer betalen. En ja hoor laat je niets wijs maken door hun mooie verhalen er zit heel veel marge op nederlands voer!!

 • mtseshuis

  Tot nu toe kunnen maar weinig duitse voerfabrikanten tippen aan de kwaliteit van de NL leveranciers... En zoveel duitse bulkwagens?? Wonen aan de N36, ja daar gaat best af en toe weleens 1 of 2 over, maar 99 van de 100 keer is het nog steeds NL!
  Trots op NL boeren en fabrikanten! In Dld is het vaak net zo... en terecht!

 • alphons1

  hier in de streek verliezen ze ook maximaal klanten en nie aan duitsters aan gewoon nederlandse bedrijve omdat ze te duur zijn. groot groot groot gaat ooit ook wel eens goed fout. hopelijk nie mee campina

 • mtseshuis

  maar de winst moet nog veel hoger...
  Oja, Hogenkamp en Schaap: Duitse leveranciers zijn niet goedkoper met hetzelfde voer, probeer maar eens: Bestel een volle vracht tarwe en vergelijk maar eens, verschil is minimaal... Ben trouwens absoluut geen Agrifirm fan of klant.... Zijn genoeg andere in NL die flink goedkoper en minimaal net zo goed voer en advies leveren

 • Schaap1975

  beste mtseshuis, het is ook niet zo dat elke Duitse leverancier goedkoper is. Maar het is wel zo dat hetzelfde voer echt €2 a €2,5/100kg ofwel 20 tot 25 euro de ton goedkoper is bij onze oosterburen. De begeleiding is niet echt super, maar dat is bij onze Nederlandse leveranciers ook erg verschillend. Je hebt koffiedrinkers en specialisten welke wel de bedrijven op een hoger niveau willen krijgen. Ik praat ook niet over grondstoffen, maar over mengvoer. Grondstoffen zit veel minder marge op en idd in Nederland worden ook goedkopere partijen grondstoffen verkocht. Als ik een volle vracht grondstoffen moet hebben bel ik een rondje en ik kan je zeggen dat ik in 15 minuten €200 a €300 bespaar qua kosten. En dit komt gewoon van nederlandse leveranciers.

 • WGeverink

  Gelukkig bestaat mengvoer uit meer dan alleen tarwe. Bovendien is een randsoen dat gebaseerd is op tarwe vrij zwaar voor het maag darmenstelsel van een varken. Je moet flink silo ruimte hebben en de financieele armslag om ingredienten te kopen als de prijs aantrekkelijk is. Niet alleen voor tarwe gerst erwten kikkererwten soyaschroot koolzaadschroot en dergelijke maar ook voor de ingredienten van de premixen. Scherp inkopen bepaald de voerprijs. Hier in Canada bellen akkerbouwers de voerfabriek of varkensboeren die zelf mengen op als ze bv erwten hebben die het menselijke consumptie niveau niet halen of gerst wat te licht is en andere producten waar wat aan mankeerd. Producten waar prima voer van te maken is voor een scherpe prijs.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.