Home

Nieuws

Agrifirm verkoopt mengvoerfabriek Neuss

Agrifirm verkoopt in Duitsland haar mengvoerfabriek in Neuss en sluit het hoofdkantoor in Greven.

Het bedrijf gaat klanten voortaan vanuit Nederland bedienen, aldus Agrifirm. De fabriek in Neuss wordt overgenomen door Deutsche Tiernahrung Cremer (DTC), dat voortaan ook mineralen, prestarters concentraten en additieven van Agrifirm verkoopt.

Behoud van productielocaties

In de fabriek in Neuss, dat tegen Düsseldorf aanligt, maakt Agrifirm mengvoer voor meerdere diersoorten. Het bedrijf behoud productielocaties in het Noorden van Duitsland in Drentwede en Losten. In het geval van Losten gaat het om de productie van voer voor vleeskuikens, terwijl in Drentwede, net als in Neuss, een breder assortiment wordt geproduceerd.

De Duitse markt is al jaren een zorgenkindje van Agrifirm.

Heroriëntatie voerstrategie

Agrifirm zegt zich te hebben geheroriënteerd op haar voerstrategie in Duitsland. De markt is veranderd en complexer geworden, aldus het bedrijf. De coöperatie wil dit niet direct verder toelichten. De Duitse markt is al jaren een zorgenkindje van Agrifirm. Duitse veehouders kopen veel meer in tegen een zo laag mogelijke prijs dan bijvoorbeeld Nederlandse veehouders. De meerwaarde van complexer, maar ook duurder voer, wordt minder herkend.

Ontslag directeur

In 2014 ontsloeg het bedrijf, door aanhoudende druk op resultaten, haar directeur in Duitsland. Maar vorig jaar meldde Agrifirm dat haar Duitse activiteiten een positief resultaat behaalden door een betere focus op kernactiviteiten en meer gerichte klantbenadering. Agrifirm besloot in 2015 niet meer ten koste van bijna de hele marge in te zetten op een zo groot mogelijk marktaandeel.

DTC is ambitieus

Agrifirm benadrukt dat door de strategische alliantie het een beter aanbod van voerproducten in Duitsland heeft. De Vlaamse Agrifirm-dochter Nuscience maakt de speciale producten onder meer in Drongen, vlakbij Gent en in Utrecht. Voor DTC past de overname van de fabriek in Neuss bij een ambitieuze groeistrategie. Het bedrijf nam eerder drie mengvoerfabrieken van BayWa over.

Of registreer je om te kunnen reageren.