Home

Nieuws 20 reacties

Van Dam wil EU-steun inzetten voor agrarisch natuurbeheer

Tientallen miljoenen directe inkomenssteun van de Europese Unie moeten worden ingezet voor agrarisch natuurbeheer. Dat zegt Van Dam woensdag in dagblad Trouw.

Het nieuwe kabinet moet daarnaast €100 miljoen tot €200 miljoen extra uittrekken voor de natuur, vindt staatssecretaris Martijn van Dam.

Van Dam wil fors inzetten op natuurlijk boeren, het agrarisch natuurbeheer. Daarvoor moeten tientallen miljoenen euro’s van de directe Europese inkomenssteun worden ingezet, zegt hij.

Van Dam: 'Het gaat om fors geld, dat kan oplopen tot tientallen miljoenen'

Extra geld moet worden uitgetrokken om te kunnen omschakelen naar ‘natuurlijk boeren’. “Het vraagt van de boer een enorme omschakeling. Een gemiddelde melkveehouder verdient €30.000 per jaar, geen vetpot voor heel hard werken. Ze willen graag meer voor de natuur op en rond hun terrein zorgen, maar hoe krijgen ze dat financieel rond? Een vergoeding kan helpen”, aldus Van Dam.

Daarvoor wil de staatssecretaris Europees geld aanwenden dat bedoeld is voor de directe inkomenssteun. Een poging daartoe van dit kabinet, is door de Tweede Kamer tegengehouden. “Maar vanaf 23 maart zit er een nieuwe Kamer. Dan wil ik het alsnog regelen. Het gaat om fors geld, dat kan oplopen tot tientallen miljoenen.”

Bezuinigingen op natuur terugdraaien

Daarnaast moet er geld komen voor herstel, behoud en uitbreiding van de Nederlandse natuur, zegt Van Dam. “Met €100 miljoen tot €200 miljoen extra zit je weer op het niveau van voor de snoeibeurt van het kabinet Rutte-I. Met dat geld kun je het Natuurnetwerk Nederland vergroten en met name de verbindingen tussen bestaande gebieden.”

Van Dam heeft naast de landbouw ook natuur in zijn portefeuille. Het huidige kabinet heeft de bezuinigingen op natuur van het eerste kabinet-Rutte voor een deel teruggedraaid. Maar volgens Van Dam niet voldoende.

De staatssecretaris acht het niet uitgesloten dat een volgend kabinet opnieuw bezuinigt op natuur, als VVD en PVV daarin de boventoon voeren.

Laatste reacties

 • Marco22

  Alles wat politici in aanloop naar de verkiezingen zeggen/beloven moet men een grote zak zout toevoegen.

 • farmerbn

  Moet dit moet dat... Van Dam moet niet voor zijn beurt praten. Hoe kan hij nu beleid bepalen als er straks een andere regering is? Hij moet zijn mond daarover houden. Dat is het enige dat moet.

 • Zuperboer

  De lopende zaken eerst vakkundig afhandelen.........

 • familiebeldman1

  30.000 euro verdient een gemiddelde veehouder dat is geen vet pot voor heel hard werken. Dit is incl de directe inkomenssteun. Deze wil hij verminderen zodat we voor heel hard werken nog minder krijgen.

 • a van Gerwen

  zonder solide verdienmodel voor natuurbeheer wordt het nooit wat. Met subsidies blijf je afhankelijk van de grillen van de politiek dus zal het uit de markt moeten komen. Er juist daar zit het probleem er wordt gewoon niet voldoende voor betaald.

 • Klaasvaak

  Wolf in schaapskleren

 • smi062971

  denkt die klaploper dat hij in het volgende kabinet er weer zit :)

 • Achterhoeker

  Hij laat weer eens zien dat hij er niet voor de landbouw zit!

 • gerlofenpetra

  Wanneer zijn de verkiezingen, zijn we eindelijk van hem verlost

 • Metske

  "Met dat geld kun je het Natuurnetwerk Nederland vergroten en met name de verbindingen tussen bestaande gebieden.” De doctrine van Dierenbeschermers en natuurfrieks is al zeer diep geworteld blijkt uit voorgaande tekst. Blijkbaar is bv Nederland gediend met knechten van Natuurmonumenten als staatssecretaris.

 • JKr

  Nederland gaat kapot aan natuur en cultuur. Vele tientallen miljarden heeft dit al gekost waar niets voor terugkomt alleen de ganzen.

 • jeannettedekker1

  Onze vriend Van Dam. GRIEZEL!!!!

 • hylkema.l

  Het belangrijke punt is dat van Dam Europees geld, dat bedoeld is voor inkomens ondersteuning voor boeren, wil gebruiken voor uitbreiding van natuurgebieden. Voor Marc Calon een mooie taak om te zorgen dat van Dam na 15 maart geen beleid meer kan voeren.

 • farmerbn

  Calon en Van Dam samen bij de PvdA.

 • alco1

  En als je als boer niet aan de regeltjes van natuur houdt, dan wordt derogatie ingetrokken!!!!!!!!!

 • veldzicht

  Zal blij zijn om straks van die vent verlost te zijn,daar heeft een boer nou net helemaal niks aan en kost de boeren alleen maar geld, past meer bij gr.links of pvdd daar zit het vol met boeren haters..

 • John*

  ziet die meneer niet dat die 30.000 al inclusief inkomenssteun is.. en dat er dan voor die 30.000 nog meer werk verzet moet worden. Als de burgers de natuur echt zo belangrijk vinden hebben ze er vast toch wel extra belastinggeld voor over? iemand moet toch de tuin bijhouden?

 • EMPTAGE

  Lijkt mij naast meer intensieve landbouw goed plan voor "Mooi Nederland" met meer inkomsten voor verbrede landbouw dus met recreatie en andere voor buitengebied geschikt functies in overgangslandschappen, wel met verdienmodel voor agrarisch ondernemers die ook voor natuur- en landschapskwaliteit gaan. VOOR WAT HOORT WAT!
  STEM D66 voor realistische duurzame landbouw in Nederland! Kijk op website D66 voor Voedselvisie.

 • alco1

  EMPTAGE.
  Ik heb nogal eens gesprekken met links georiënteerde mensen.
  Ik ben het vaak met hen eens, maar dan begin ik er over hoe dat bekostigd moet worden.
  Hogere belasting verdrijft onze ondernemers.
  We kunnen de ouderen al niet meer geven wat ze verdienen.
  We kunnen gehandicapten al niet begeleiden zonder inzet van vrijwilligers.

  Kortom: Droom verder!!!

 • veldzicht

  Emtage,Gelukkig is D66 nog wel zo eerlijk dat ze zelf al zeggen dat de landbouw niets bij D66 heeft te zoeken.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.