Home

Nieuws 16 reacties

Van Bakel’s Braziliaanse zuiveldroom vertraagd

Dit jaar wordt er nog niet gemolken op de megamelkveehouderij van Willy van Bakel in Brazilië.

De megamelkveehouderij, die internetmiljonair Kees van Koolen samen met Willy van Bakel ontwikkelt, komt veel later van de grond dan gepland. Begin 2015 was nog het plan al in 2016 in productie te gaan en later werd gesteld dat het bedrijf eind 2017 operationeel moet zijn. Nu is het plan voor april te beginnen met de bouw van de eerste 'unit'.

CEO Van Bakel

Het bedrijf heet Agri Brasil. Koolen is voorzitter van de raad van bestuur terwijl Van Bakel als CEO de dagelijkse leiding heeft. Koolen stelt op LinkedIn dat de 'unit' 80.000 melkkoeien zal tellen die samen 3 miljoen kilo melk per dag produceren. Verdere uitbreiding hangt af van hoe de markt zich ontwikkelt, aldus een beschrijving van het bedrijf. De onderneming zal bestaan uit enkele melkveehouderijen en één fabriek. Elke 'unit' moet 1.200 personen direct werk bieden.

Merknaam Nassau

Agri Brasil zal de melk volgens de plannen verwerken tot kaas en melkpoeder, aldus Koolen's Linkedin. Het bedrijfsprofiel noemt (lang houdbare) UHT-melk en babymelkpoeder. Het bedrijf wil deze producten niet in opdracht van derden maken, maar zelf aan de markt brengen onder de merknaam Nassau. Wellicht is dit een verwijzing naar de Nederlandse koninklijke familie. Een detail: het grootste zuivelmerk van Brazilië is Batavo, een verwijzing naar de Nederlandse of 'Bataafse' melkveehouders die het bedrijf ooit startten.

Eigen opfok vaarzen

Het bedrijf Agri Brasil wil zichzelf als duurzaam profileren. Het bedrijf wil zelf de vaarzen opfokken. De teelt van veevoergewassen blijft ook in eigen hand en zal binnen 15 kilometer van de boerderij worden geproduceerd. De productie moet de laagste ecologische voetafdruk opleveren. Daarnaast volledig transparant zijn, traceerbaar en de hoogste kwaliteit garanderen. Het bedrijf legt de nadruk op het overbrengen van Europese technologie en kennis naar de Braziliaanse sector.

'Melkveehouderij in Brazilië staat al 30 jaar stil'.

Booking.com

In een interview met de krant Folha de S.Paulo zegt Koolen dat de zuivelhandel in feite al 30 jaar stil staat en dat Brazilië zich uitstekend leent voor zuivelproductie. Het land is al een grote producent van onder meer soja, aldus de oprichter van Booking.com, maar is ook zeer geschikt voor productie met meer toegevoegde waarde.

Geen aandeel Vreba Melkvee

Nederland moet wat Koolen betreft de genetica leveren voor het Braziliaanse bedrijf. Geruchten dat Koolen een deel van Vreba Melkvee bv heeft overgenomen van de Limburgse investeerder Franz Bontrup, worden door Bontrup's compagnon René van Bakel – de broer van Willy –ontkent. Zowel Koolen als Bontrup waren niet direct bereikbaar.

Ooit groot in de VS

Willy van Bakel was lang actief in de handel in onroerend goed en had het grootste emigratiebemiddelingskantoor voor melkveehouders die in de VS wilden beginnen. Daar is niets meer van over.

Laatste reacties

 • farmerbn

  De oppervlakte van een cirkel van 15 km is 176 vierkante kilometer en dat is weer 17.671 ha. 80.000 koeien op 17.671 ha geeft 4.5 koe per ha. Daar komt dat jongvee nog bij, dus een heel hoge veebezetting. Moet je ook nog alleen maar land hebben in die cirkel anders wordt de veebeztting nog veel hoger. Mooi praten over laagste ecologische voetafdruk maar aan me hoela.

 • driepint

  lullen over transparantie, maar wel met de Van Bakeltjes in zee gaan

 • farmerbn

  Is wel transparant.

 • Zuperboer

  Die zijn inmiddels heel transparant........want gescreend door de FBI!

 • agratax(1)

  Het Achterhoekse bedrijf moet de embryo's en ander genetisch materiaal leveren. Hiermee is Nederland doende zijn eigen concurrent te ondersteunen. Dit heb ik nog nooit meegemaakt, je concurrent voorzien van de beste productiemiddelen en dan nog steeds uitstralen dat je gelukkig bent met deze export. Een export waarvan je de resultaten elke dag tegen zult komen op je afzetmarkten.

 • landboer

  agratax Volgens mij doet Nederland niet anders. Pootgoed /fokvee/kennis ,dus ja ik heb dat wel eerder meegemaakt.

 • pinkeltje

  Join them when you cannot beat them.....

 • NoordHollander

  koolen heeft cijfermatig geen verstand van de materie in ieder geval wellicht beginnersperikelen
  en over van bakel is dacht ik genoeg informatie beschikbaar...........

 • Tiny1946

  Wint bullen ze zullen het daar eens maken de sukkels .Proberen wat geld los te krijgen van de staat of een dergelijke instanties. Dat geld de zak in en het plan mis lukt Ik heb al meerdere keren zo n schitterend plan meegemaakt

 • agri2

  @farmerbn. De cirkel is 30 in doorsnee, 15 km de ene kant op en 15 km de andere kant op. Dan kom je uit op 70650 ha, dan valt het met de veebezetting wel mee.

 • farmerbn

  Oeps, volgende keer beter lezen.

 • koestal

  Daar kunnen straks heel wat van die overtollige koeien uit Nederland naar toe,en misschien ook wel boeren,maak er maar een Nederlandse kolonie van ! Hier in Nederland zijn de mogelijkheden maar beperkt.

 • info36

  Allemaal frisse jongens.

 • hylkema.l

  Oppervlakte cirkel is: kwadraat van de straal x 3,14 = 70650ha.

 • el

  Pesoneel vinden om al die koeien te melken wordt een uitdaging!

 • vd m.

  @NoordHollander, Klopt helemaal. Had ook verwacht dat Kees van Koolen op Willy van Bakel had gegoogled, en zijn huiswerk had gedaan, genoeg over hem beschikbaar en trouwens over Bontrup, dit zei Bontrup 3 en half jaar geleden over Willy van Bakel ...

  <>

  Hoop het niet voor Kees van Koolen, maar misschien wordt dit weer een volgend financieel fiasco!

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.