Home

Nieuws 23 reacties

Sector blij dat ze aan de slag kan met plan

Vertegenwoordigers van de melkveehouderij zijn blij dat de uitvoering van het plan kan beginnen.

Vertegenwoordigers van de melkveehouderij zijn blij, al zijn de maatregelen die voortvloeien uit het fosfaatreductieplan ingrijpend voor melkveehouders.

Belangenorganisaties hebben vertrouwen dat de afspraken in het fosfaatreductieplan nagekomen worden en dat derogatie in 2017 hiermee behouden blijft. Kees Romijn van LTO Nederland is positief dat er nu duidelijkheid is en dat de sector aan de slag kan. “We praten nu niet meer over een plan en een idee, maar we gaan daadwerkelijk aan de slag. Het is goed dat de Europese Commissie groen licht geeft voor de derogatie 2017, of eigenlijk de procedure over derogatie in 2017 heeft ingetrokken”, vindt hij.

'Brussel wil liever alles vastleggen in een regeling'.

De onderhandelingen in Brussel waren niet eenvoudig. “Je merkt dat het aan de Europese Commissie bijna niet is uit te leggen dat we in Nederland met de sector afspraken kunnen maken en dat we daar dan ook met zijn allen achter gaan staan. Brussel wil liever alles vastleggen in een regeling, liefst door de overheid zelf”, zegt Romijn.

Melkgeldregeling geschrapt

Veel inhoudelijke veranderingen zijn er niet in het plan, het voerspoor en de stoppersregeling zijn inhoudelijk onveranderd. In het fosfaatreductieplan van de zuivelsector zijn wel wat wijzigingen. LTO vindt het goed dat de melkgeldregeling wordt geschrapt, omdat het bedoeld is voor fosfaatreductie en niet voor melkreductie. Daarnaast is de ministeriële regeling ook van kracht op jongvee op niet-leverende bedrijven. Wel worden – zoals het er nu naar uit ziet – de vleeskalverbedrijven uitgesloten en komt er een ondergrens dat bedrijven met minder dan zes dieren uitgezonderd worden. Een speciale regeling moet specifieke vleesveebedrijven ook uitzonderen van het plan. De precieze details worden bekend bij de publicatie van de ministeriële regeling, later deze maand.

'De effectiviteit van de eerste twee rondes van het zuivelplan groot zal zijn'.

“Ik heb vertrouwen in het plan. De melkveestapel is de afgelopen maanden al met 10.000 grootvee-eenheden gedaald en ik merk ook dat boeren er aan toe zijn om aan de slag te gaan”, zegt Romijn. “Als ik naar de inhoud van het plan kijk, verwacht ik dat de effectiviteit van de eerste twee rondes van het zuivelplan groot zal zijn. Ik ben vooral ook heel benieuwd naar het enthousiasme van de bedrijfsbeëindigers om mee te doen aan de regeling. Ik denk dat deze goed in elkaar steekt en dat hij interessant is om mee te doen.”

NAJK: 'Nu begint het pas echt'

“Nu begint het pas echt. We hebben lang gewerkt aan dit pakket, maar nu begint de meest spannende periode. Komen er veel stoppers? Werkt het voerspoor zoals verwacht? Het is spannend of het in de praktijk ook zo gaat werken zoals we hebben bedacht. Ik heb er wel vertrouwen in, dat dit gaat gebeuren”, zegt Bart van der Hoog, dagelijks bestuurder van NAJK met de portefeuille melkveehouderij. “Het blijf een heel zwaar pakket voor jonge boeren. Het is geen blijde boodschap, maar we zijn blij dat er rekening wordt gehouden met gestarte bedrijven en gegroeide bedrijven. Maar de opgave voor het individuele bedrijf blijft heel groot”, zegt hij.

NMV bezorgd over gebrek aan derogatiegarantie

NMV-voorzitter Harm Wiegersma is ook blij dat we nu zover zijn dat er aan de slag kan worden gegaan. “En dat de derogatie kan worden behouden, als we ons best doen”, zegt hij. De leden van de melkveehoudersvakbond stemden tegen het fosfaatreductieplan, maar moeten toch mee doen. “Maar nu is het een ministeriële regeling, dus de sector moet wel leveren, maar is niet verantwoordelijk. De verantwoordelijkheid ligt via de ministeriële regeling bij de overheid”, zegt hij. Hij benadrukt dat het voor individuele bedrijven wel heel, heel zwaar kan zijn. “Maar met verlies van derogatie is de schade nog veel groter. Dan kan Brussel alsnog ingrijpen en de derogatie intrekken, waarbij boeren misschien naheffingen moeten gaan betalen”, vreest Wiegersma.

'Weg vrij voor onderhandelingen over de volgende derogatieperiode'.

NZO is tevreden

NZO is tevreden over de overeenstemming die is bereikt, meldt de organisatie in een korte gezamenlijke verklaring met NAJK, LTO en NMV. Volgens NZO is de derogatie voor 2017 nu veilig gesteld en maakt de fosfaatreductie de weg vrij voor onderhandelingen over de volgende derogatieperiode.

Rabobank: harde, maar noodzakelijke maatregelen

De Rabobank is blij met de Europese goedkeuring voor het Nederlandse fosfaatreductieplan. “De goedkeuring is van groot belang voor de Nederlandse melkveehouderij en daarmee ook voor de Rabobank”, aldus Ruud Huirne, directeur Food & Agri. “Het zijn harde, maar ook noodzakelijke maatregelen.” De Rabobank is gevraagd om mee te werken aan de stoppersregeling. “De stoppersregeling moet leiden tot een forse reductie van de veestapel in Nederland. Dat is een zeer ingrijpend, vaak emotioneel proces voor de melkveehouders, waar de Rabobank nauw bij betrokken is”, zegt Huirne. Rabobank stelt voor de stoppers een lLiquiditeitsoverbrugging ter beschikking. Stoppers kunnen daarmee de periode financieel overbruggen naar de invoering van het fosfaatrechtenstelsel in 2018. Dat is het moment waarop zij hun bedrijf geheel of gedeeltelijk kunnen verkopen.

Laatste reacties

 • wmeulemanjr1

  De hele sector erachter volgens dhr. Romijn, de waarheid?

 • alphons1

  ik snap nog steeds niet de discussie wel of geen derogatie. bij geen derogatie meer kunstmest . nu blijkt da spoelt ook uit en het vernietigd bodemleve en die houde nutrienten in de bodem vast. de kunstmest industrie zal wel beter vertegenwoordigers hebbe zitte in brussel dan de boeren. want het gaat helemaal niet meer om het milieu. da moes een keer groot in de media kome

 • alco1

  We hebben te maken met een overheid die niet capabel is en boeren die blind zijn voor hun eigen.

 • wmeulemanjr1

  Boeren zijn niet blind, ze krijgen(volgens zulke plannen) in werkelijkheid niet eens de mogelijkheid echt grondgebonden maatschappelijk duurzaam verantwoord te kunnen ondernemen.

 • Attie

  2017 Het jaar van de "inhouding" van melkgeld.

 • Mfb

  @attie Alleen wanneer je teveel melkt

 • koestal

  niet blij met een nieuwe papieren rompslomp ,goed voor de adviseurs en controleurs,we hadden al genoeg papieren rompslomp

 • koestal

  wat een enthousiasme bij LTO en NZO,ik heb nog geen blije boer gezien

 • voetballen

  Als onze voormannen een paar jaar geleden daadwerkelijk aan de slag waren gegaan had ik als niet-groeier niet zo een noodscenario gehad.

 • NASJO

  Blij? De gevolgen zijn zuur! 800.000 koeien minder sinds het begin van de superheffing. De bemestingsnormen regelmatig aangepast aan de bedrijfssituatie. Voldoen aan 80 % blijvend grasland. De akkerbouwtak daardoor grotendeels ingeleverd. Nu nog eens een groot aantal koeien weg doen. Wanneer is het genoeg? Dit gaat verder dan melk-boertje pesten ..... Misselijkmakend!!!

 • info519

  wordt tijd dat we minder de oren laten hangen naar Brussel maar ook eens met onderbouwde gegevens(nitraatmetingen)een gerechtelijke procedure aanspannen om aan te tonen dat we het doel al gehaald hebben.....goed voorstel v SGP om alleen bij 2/3 meerderheid van kamer in te stemmen met Brussel ipv met 51% meerderheid zoals nu en dus de grondwet aan te passen......echter het pluche tilt dit weer over de verkiezingen heen omdat het te gevoelig ligt......

 • Attie

  Mfb, € 0,18 per 100 kg via zuivelNL

 • hollandhoeve

  Blij? Wat n titel,diep triest!

 • koestal

  Nu komt verplichte weidegang er misschien ook nog aan,wordt volgende week duidelijk.IK las in Nieuwe Oogst dat Duurzame Weideketen beweert dat de consument de weidepremie betaalt. De melkfabriek heeft vorige week bij ons nog een fors bedrag van het melkgeld afgehouden voor weidepremie,je wordt als boer van alle kanten belazerd.

 • wmeulemanjr1

  Heb je überhaupt nog wel een 'geweten' als je aan dat executieplan hebt bijgedragen?

 • alco1

  De top van de agrarische sector denkt dat ze in een coca cola fabriek werken.
  Bij te groot aanbod de kraan iets dicht draaien.
  Ik denk dus ook dat het hele reductieplan één grote flop wordt.
  Maar ze zullen zich toch genoeglijk op de borst kloppen door 'succes'.
  Echter komt dit door de zeer sterke afname van het jongvee.
  Over twee jaar staat er al minder dan de helft aan jongvee op de bedrijven.
  Dit is al 300.000 GVE. Al ruim meer dan de benodigde 160.000 GVE.
  Dus zal de melkproductie nog stijgen binnen het plafond.

 • v w

  Gefeliciteerd hoor LTO en RFC met jullie behaalde resultaat!!!...... Man man jullie moeten jullie diep schamen ...En de titel belangenbehartiger kun de er ook wel afhalen!!! Na de varkens sector is het nu de melkveesector waar de koude sanering gaat plaats vinden benieuwd welke sector de volgende wordt

 • oorspronkelijk

  alco
  minder jongvee is ook fosfaatreductie
  linksom of rechtsom doelen halen de inzet

 • metal

  Ik ben het helemaal met v w eens. Lto en RFC moeten zich diep schamen met hun wij zijn trots op het behaalde resultaat.

 • alco1

  @oor... Goed lezen!!

 • oorspronkelijk

  volgens mij gaat de reductie om gve
  niet om melk
  want wereldmarkt is alco,s voorland
  dus is melkreductie voor hem het pijnpunt
  als een surplus prijs een gevolg is van reductie zijn er alleen winnaars.

 • alco1

  @ oor.. Zeg ik dat reductie niet om GVE gaat?
  Ga eens goed lezen en niet zoveel fantaseren!

 • koestal

  ik ben helemaal niet blij !

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.