Home

Nieuws

Rabobank: minder krediet bij agrarisch mkb

Rabobank heeft steeds minder krediet uitstaan bij Nederlandse boeren, tuinders en loonwerkers.

Topman Wiebe Draijer benadrukte bij de presentatie van de jaarcijfers dat de bank toegewijd blijft aan de sector, wat ook zou blijken uit de regierol die de bank pakt in de melkveehouderij, varkenshouderij en glastuinbouw.

De kredietverlening van Rabobank aan het Nederlands agrarisch mkb is in 2016 1% gedaald, tot € 27,8 miljard. Het bedrag daalt de laatste jaren langzaam maar zeker, van een top die in 2011 werd neergezet op € 30,4 miljard. Vooral de jaren vóór 2016 waren lastig voor de varkenshouderij en glastuinbouw, die daardoor volgens de bank minder geld kregen en vroegen. Rabobank ziet markten beweeglijker worden, en buffers belangrijker.

De neergang werd gedempt door een grote vraag naar krediet in de melkveehouderij, waar flink aan capaciteit is bijgebouwd. In 2016 trokken prijzen in beide sectoren weer aan, maar raakte de melkveehouderij juist in een crisis.

Meer lease, meer internationaal

Ondertussen wordt in de agrarische sector steeds meer geleased, van trekkers tot kassen. Vorig jaar meldde dochterbedrijf DLL een totale agrarische leaseportefeuille van € 11,1 miljard, nu ligt het bedrag € 700 miljoen hoger.

Rabobank groeit internationaal net als in 2015 stevig verder. Dit past volgens Draijer bij de exclusieve focus in het buitenland op ‘banking for food’. Het uitstaand krediet bij grootzakelijke bedrijven en buitenlandse bedrijven is 6,2% toegenomen tot € 63,6 miljard. Een jaar eerder lag de groei met 10% hoger. Dat de groei wat is teruggevallen hangt samen met de lagere prijzen voor graan en soja. Boeren in bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Brazilië trapten wat op de rem.

Minder winst

De bank zag ondertussen de nettowinst omzet 9% dalen tot € 2 miljard. De bank verdiende meer aan diensten, maar maakte ook minder marge op de rente op leningen. Dat scheelde € 400 miljoen. De kosten namen toe door een omvangrijke reorganisatie die nog altijd gaande is en de afwikkeling van het renteswapdossier. De bank neemt 250 mensen in dienst om ervoor te zorgen dat gedupeerde mkb-klanten schadeloos gesteld worden, aldus Draijer.

Draijer waarschuwt voor de gevolgen van een uiteenvallend Europa en eventuele handelsoorlog die de Verenigde Staten onder president Donald Trump zou kunnen ontketenen.

Of registreer je om te kunnen reageren.