Home

Nieuws 13 reacties

RVO heeft nog maanden nodig voor bezwaren 2015

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland slaagt er niet in alle bezwaren over de rechtstreekse betalingen voor 1 april af te handelen. Dat zegt staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.

RVO.nl heeft te maken met een groot aantal bezwaren tegen de beslissingen over de rechtstreekse betalingen van het gemeenschappelijk landbouwbeleid 2015. Begin deze maand waren ongeveer 4.500 van de 6.600 bezwaren afgehandeld. Er is ongeveer € 2,5 miljoen extra uitbetaald naar aanleiding van de toegekende bezwaren.

De dienst had eerder ingeschat dat voor 1 april van dit jaar alle bezwaren zouden zijn afgehandeld. Maar RVO.nl zegt daar nu nog tot half juli werk aan te hebben.

Bezwaren bij verkoop of verhuur het meest ingewikkeld

Bij het merendeel van de nog niet afgehandelde bezwaren gaat het om betalingsrechten die horen bij percelen landbouwgrond die zijn overgedragen of verhuurd aan een andere landbouwer. “De verwerking van deze bezwaren blijkt zeer complex en tijdrovend. Het is een arbeidsintensief proces van handwerk en maatwerk”, aldus Van Dam. “Als er iets wijzigt in de overeenkomst bij één landbouwer kan dit gevolgen hebben voor alle andere private overeenkomsten van de bij deze transactie betrokken landbouwers.”

“De verwerking van deze bezwaren blijkt zeer complex en tijdrovend. Het is een arbeidsintensief proces van handwerk en maatwerk”, aldus staatssecretaris Van Dam (EZ).

Toeslag 2017 gewoon aanvragen

Volgens de staatssecretaris kunnen de betrokken ondernemers al wel hun aanvraag doen in het kader van de basis betalingsregeling in 2017. Eventuele bijstellingen die moeten worden gedaan na afhandeling van het bezwaar kunnen achteraf worden gedaan. Van Dam verwacht over vorig jaar minder bezwaren te ontvangen. De bezwaren over 2015 gingen voornamelijk over de vaststelling van de betalingsrechten. “Dat is in 2016 nauwelijks meer aan de orde.”

Het merendeel van de aanvragers (95,8%) heeft voor 2016 duidelijkheid over de hoogte van de basisbetaling, de vergroeningsbetaling, de graasdierpremie en de extra betaling voor jonge boeren. Voor ongeveer 40.000 aanvragers is de aanvraag geheel afgehandeld, terwijl van de overige 7.000 aanvragers alleen de basispremie is afgehandeld.

Foto

 • Martijn van Dam zegt dat RVO.nl nog tijd nodig heeft voor het verwerken van bezwaren. - Foto: Roel Dijkstra

  Martijn van Dam zegt dat RVO.nl nog tijd nodig heeft voor het verwerken van bezwaren. - Foto: Roel Dijkstra

Laatste reacties

 • Wesseling76

  Tja en de overheid doet maar. Wij krijgen allemaal datums en verplichtingen en hun mogen maar. redden ze het niet moeten we genoegen nemen met sorry. En eerdaags staat de volgende gecombineerde opgave weer voor de deur. En wat moet je dan invullen. bel je op krijg je als advies . vul maar in wat je denk dat goed is. ik weet het ook niet. Wat een slechte zaak en kan dat niet aangepakt worden??

 • maiskolf

  2015!!!! tis nu volgens mij 2017. stelletje lapzwansen.

 • JKr

  Ik zou zeggen het salaris, ook die van van Dam, korten zoals wij gekort worden bij niet tijdig inleveren.

 • prinslander

  Welke partij/juridisch adviseur kan je benaderen om het proces te versnellen en/of bezwaar maken op de voortgang en eventueel remte te eisen.

 • Fryslanboppe

  Ze verzuipen in hun eigen regelgeving. Stelletje klz.

 • gjh

  je vraagt je af wat doen die lui heel de dag. wat een waardeloze gasten. Valt zeker onder een melkert baan.

 • broekema

  rvo vraagt elke 6 week om uitstel van de uitslag , maar na 4 keer zijn ze daar ook mee opgehouden, want ze snappen nu eindelijk zelf dat ze die beloftes toch niet waar kunnen maken, wat kunnen ze eigenlijk wel waarmaken........

 • JTA

  Niet akkorord gaan met uitstel en rvo in gebreke stellen en dwangsom eisen. Kan nog aardig wat opleveren!

 • Grensboerke

  Gaat echt helemaal nergens over! Het enige dat ze doen, is zichzelf aan het werk houden. Van de meest eenvoudige zaken maken zij een complex verhaal, waarbij natuurlijk de juristen moeten worden ingeschakeld. Dat zijn de enige die er van profiteren. Waardeloze bende, die er alleen nog voor zichzelf zit en om het de agrariër zo lastig mogelijk te maken. Regels vereenvoudigen en de helft de laan uit.

 • mariapeel

  Ja Echt een ramp daar

 • H.vanHerwijnen

  Overheid te lang werk; bezwaar honoreren!!

 • vandenbrandcv1

  te druk omdat de dossiers van hand tot hand gaan
  meer tijd nodig bij interne overdrachten
  ipv werken aan de zaak

 • leeu0351

  Het is echt niet te geloven hoe vaak het daar fout gaat.In juni 2016 was het bezwaar al gegrond verklaart, maar het moet over zoveel schijven en door zoveel handen, er is nog geen geld over gemaakt !

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.