Home

Nieuws 5 reacties

Politieke kloof over eisen aan landbouw

Er is grote verdeeldheid tussen politieke partijen over de vraag of Nederland strengere eisen op gebied van dierenwelzijn of gewasbescherming moet stellen. In de huidige Tweede Kamer is een meerderheid voor het stellen van extra eisen.

Dat blijkt antwoorden die elf politieke partijen geven op stellingen in de Boerderij Stemhulp. De Nederlandse standaard kan voor de rest van de wereld en de EU een voorbeeld zijn, vinden veel partijen. De vraag is of andere landen zich aan het Nederlandse eisenpakket moeten optrekken, of dat Nederland zich moet aanpassen aan de gemiddeld lagere standaarden van de EU. Bij de vaststelling van een landbouwparagraaf in een regeerakkoord tussen verschillende partijen, kan het compromis liggen bij de eensgezindheid over de kwaliteit en hoge standaard van de Nederlandse land- en tuinbouw.

Zes deelnemende partijen kiezen met grote stelligheid vóór het stellen van extra eisen (PvdA, SP, PVV, D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren), vijf andere partijen zijn daar juist faliekant tegen (VVD, CDA, ChristenUnie, SGP, 50PLUS). Geen enkele partij neemt een tussenpositie in.

Nederlandse kop op EU-beleid

De partijen reageren op de stelling: ‘Om de vooraanstaande positie voor de land- en tuinbouw te behouden heeft Nederland belang bij strengere regels dan de Europese norm, op gebied van dierenwelzijn of gewasbescherming’.

De VVD is het daarmee volstrekt oneens. De VVD wil niet dat in Nederland eisen worden gesteld die de Europese richtlijnen te boven gaan. CDA-woordvoerder Jaco Geurts is ook tegen een Nederlandse kop op EU-beleid, maar hij vindt dat het VVD-PvdA-kabinet daar te weinig werk van heeft gemaakt.

Hoge kwaliteitsnorm

Dat een hoge kwaliteitsnorm ook goed is voor de land- en tuinbouw is een opvatting die wordt gedeeld door de ChristenUnie: “Nederland is in Europa en wereldwijd koploper als het gaat om milieu en dierenwelzijn. De ChristenUnie ziet liever dat de Nederlandse normen de Europese standaard worden”. De PVV zegt in een toelichting: “Onze Nederlandse boeren staan wereldwijd bekend om hun hoogwaardige producten door eisen die we stellen aan dierenwelzijn, dier- en volksgezondheid en voedselveiligheid”.

Vooraanstaande positie

De PvdA stelt dat het voor de Nederlandse landbouw van belang is de vooraanstaande positie behouden. “Strenge regelgeving is hier een effectieve methode voor.” De Partij voor de Dieren ziet in de Europese regels geen steun voor inkrimping van de veestapel.

De SGP stelt dat Nederland zich niet moet blindvaren op wat de EU wil. De SP is het daarmee eens, maar vindt juist daarom dat Nederland extra eisen moet stellen.

Politieke kloof over eisen aan landbouw
Kijk welke partij het beste bij u past met de Stemhulp van Boerderij (14 stellingen, 11 partijen): boerderij.nl/stemhulp.

 

Laatste reacties

 • John*

  van mij mogen er best extra eisen gesteld worden mits de financiele paragraag ook ingevuld wordt..

 • deB.

  Kijk naar onderzoek CE Delft...

  CO2 uitstoot verkeer vervoer 27% oplopend naar 46% in 2050!!!!!!
  uitstoot landbouw 11 % oplopend naar 13 %

  We worden compleet besodemieterd, landbouw is het afvoerputje van andere sectoren.
  Wat lopen ze onterecht te zieken op ons, en wij accepteren het ook nog!

 • alco1

  Het is vooral ONKUNDE die er in Den Haag regeert.
  Dan krijg je emotie stemmers en die kiezen altijd voor meer regels.

 • a van Gerwen

  Alles valt of staat met het verdienmodel dat aan alle wensen ten grond slag ligt. anders verdwijnt de landbouw langzaam uit nederland. Kijk naar unilever. Zetten hoog in op duurzaamheid waardoor de winstmarges onder doen voor Heinz. Een Vijandige overname hebben ze ternauwernood af kunnen wenden, vooralsnog.

 • farmerbn

  O O O wat vinden die Hollander zichzelf toch weer goed. Ze zijn zo goed dat er gerust nog hogere eisen gesteld kunnen worden. Door die hogere eisen worden we nog veel beter dan die andere sukkels in EU. Ondertussen gooit de ene boer na de andere de handdoek in de ring. O O wat zijn we goed bezig tot de laatste boer verdwenen is.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.