Home

Nieuws 4 reacties

Noordelijke provincies onderzoeken effect biologische landbouw

De drie noordelijke provincies gaan samen onderzoek doen naar het effect van biologische landbouw op de economie, de voedselproductie, het milieu en het landschap.

Dat hebben de drie landbouwgedeputeerden van de provincies besloten na een bezoek met ondernemers aan de biologische beurs Biofach.

Grootschalige omschakeling

In het onderzoek moet duidelijk worden wat het effect van grootschalige omschakeling naar biologische landbouw zou hebben op de regio. De verwachting is dat de effecten voor het milieu gunstig zullen zijn.

Lagere opbrengsten: risico’s én kansen voor werkgelegenheid

Door lagere opbrengsten in de biologische landbouw zou omschakeling wel nadelige gevolgen kunnen hebben voor de werkgelegenheid bij verwerkende bedrijven. “Dat pakt mogelijk nadelig uit voor de veerkracht van de economie van de 3 noordelijke provincies en de leefbaarheid op het platteland. Maar het biedt ook kansen voor nieuwe vormen van werkgelegenheid, die in het onderzoek naar voren zullen komen”, aldus de provincies in een gezamenlijk statement.

Laatste reacties

 • pinkeltje

  Het papier is geduldig.....

 • farmerbn

  Er zijn natuurlijk wel veel werklozen in het Noorden van NL maar die willen waarschijnlijk niet allemaal schoffelen. Biologisch gehouden koeien geven 25% minder melk dus bij gelijke bedrijfsproductie zijn 25% meer koeien nodig en meer land. Ook langere melktijden. Weet niet of werklozen willen melken want in Friesland beginnen ze 's morgens verdomd vroeg.

 • gerben5

  @farmerbn zijn nu weer een hoop externe adviesbureaus een tijd onder de pannen met het opstellen van een rapport, wat vervolgens in een laa verdwijnt. Gaat zo maar weer een paar ton kosten

 • hylkema.l

  De noordelijke provincies hebben de opdracht van het onderzoek aan Lancester gegeven. Lancester heeft zelf belangen in de biologische landbouw. Dit word niet een onafhankelijk maar een gekleurd onderzoek.

Of registreer je om te kunnen reageren.