Home

Nieuws

‘Nieuw GLB moet stimulans zijn voor jonge boer’

Het Europees landbouwbeleid moet niet alleen toekomstbestendig zijn, het moet de landbouw ook vernieuwen.

Er is dringend een generatiewisseling nodig in de Europese landbouw, waar tegenover elke jonge boer (onder 35 jaar) 9 boeren staan die ouder zijn dan 55 jaar. Het Europees Comité van de Regio’s (CvdR) wil dat het nieuwe Europees landbouwbeleid de ruimte biedt aan een nieuwe generatie hooggekwalificeerde jonge boeren.

Hogan benadrukt belang verjonging

Europees landbouwcommissaris Phil Hogan heeft tijdens de zitting van het Europees Comité van de Regio’s (CvdR) het belang van de verjonging van de sector benadrukt. De jonge generatie staat volgens hem voor de opdracht om met behulp van technologie de landbouw in Europa duurzamer te maken. Hogan heeft vorige week de consultatie gestart voor het nieuwe gemeenschappelijk landbouwbeleid.

De Finse voorzitter van het CvdR Markku Markkula zegt dat het de hoogste tijd is de landbouw te moderniseren. “Om de landbouw aantrekkelijk te maken voor toekomstige generaties en de bestaansmiddelen van onze plaatselijke gemeenschappen te beschermen, moeten wij een GLB opstellen dat echt duurzaam is en over voldoende financiële middelen beschikt”, aldus Markkula.

Markku Markkula, voorzitter van het Europees Comité van de Regio’s. - Foto: ANP
Markku Markkula, voorzitter van het Europees Comité van de Regio’s. - Foto: ANP

Stelsel steun jonge boeren op de schop

Het comité heeft een advies opgesteld om jonge boeren te ondersteunen. De Noord-Ier Arnold Hatch was auteur van het advies. Hij schetst dat ongeveer driekwart van de Europese burgers inmiddels in de stad woont en dat percentage zal alleen maar stijgen. “Wij vinden allemaal dat plattelandsgemeenschappen belangrijk zijn, maar we doen niet genoeg ons best om ze in stand te houden”, aldus Hatch.

“Een gezonde landbouwsector is onmisbaar voor een gezonde plattelandseconomie, maar dit betekent dat het stelsel voor financiële ondersteuning van jonge boeren op de schop moet. Het subsidiestelsel mag niet gekoppeld zijn aan landeigendom, maar moet aan de behoeften van zowel gevestigde als nieuwe boeren voldoen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.