Home

Nieuws 2 reacties

Miljoenen voor glasvezelnetwerken

Rabobank-investeringsfonds CIF gaat door met de aanleg van glasvezelnetwerken op het platteland.

Het fonds stelt dit jaar €100 miljoen beschikbaar voor glasvezelnetwerken in buitengebieden. Doel is circa 32.000 plattelandsadressen aan te sluiten op snel internet. Hoewel het tempo lager ligt dan verwacht, blijft het doel in 2020 nog eens 240.000 adressen aan te sluiten.

Sociale en economische ontwikkeling

Doel van het CIF is het buitengebied sociaal en economisch te helpen ontwikkelen. Volgens hoogleraar Dirk Strijker is snel internet geen luxe maar noodzaak voor toekomstgerichte boeren. “Of je nu inlogt bij Dienst Regelingen, prijsontwikkelingen wilt volgen of het onderhoud van de melkrobot wil instellen; snel internet is cruciaal voor de jongens die door willen.”

In totaal hebben circa 300.000 adressen traag of geen internet. Eerder werd al een “tranche” van 30.000 adressen afgekondigd. De projecten bleken volgens een woordvoerder van CIF lastiger rond te rekenen dan gedacht. De beheerders achter het fonds namen bedenktijd om te onderzoeken of doorgaan verstandig was en zo ja, op welke manier.

Deelnemers betalen in de nieuwe ronde een vastrechtbijdrage van € 12,50 of € 15 per maand, afhankelijk van het gebied. Deze prijs geldt voor alle deelnemers in het gebied. Eerder gold voor 96% een lager tarief van € 9,95 en de overige 4% betaalde de kostprijs. Die kon oplopen tot honderden euro’s per maand. Een alternatief is dat deelnemers de bijdrage in één keer afkopen voor € 1.600.

Verschillende regio‘s

De netwerken worden georganiseerd in de regio’s Vechtdal, Foodvalley, Achterhoek, O-gen (Utrecht), Veluwe, Zuidoost-Twente en in Brabant. De regio Foodvalley komt goeddeels overeen met de Gelderse Vallei. Strijker vindt het tempo waarin snel internet wordt gerealiseerd te langzaam. Maar er is nauwelijks een alternatief. Er zijn circa 100-150 lokale initiatieven maar slechts enkelen hebben tot nu toe resultaat opgeleverd.”

In de praktijk doet CIF veel zaken met lokale initiatieven, waar LTO-afdelingen vaak onderdeel van uitmaken. Ze trommelen voor CIF de benodigde 50% of meer deelname in een gebied op.

Laatste reacties

  • agpros

    Bij ons word momenteel glasvezel aangelegd (96/4 en € 9.95 per maand), waarbij is beloofd dat bij alle adressen glasvezel tot aan de gevel word aangelegd. Ongeacht of je een abonnement afgesloten hebt. Houd dat laatste goed in de gaten want ik stond in eerste instantie niet op het "tablet" van de graafploeg, ondanks een afgesloten abonnement. Binnen een straal van 500 meter zijn nog 2 adressen pas na aandringen, aangesloten. Als je vergeten word, moet je later de kosten van graafwerk tot aan de gevel zelf betalen.

  • Jan Cees Bron

    Agpros, goede tip.

Of registreer je om te kunnen reageren.