Home

Nieuws

Mengvoerproductie Nederland blijft gelijk

De productie van rundveevoer is in Nederland in 2016 met 8% toegenomen.

Een sterke vraag uit de melkveehouderij compenseerde een duidelijke daling van de vraag in de varkenshouderij en een lichte krimp in de pluimveehouderij. Dat blijkt uit voorlopige afzetcijfers van Nevedi, de brancheorganisatie voor de Nederlandse veevoerindustrie.

Groeispurt melkveehouderij

De toename in de rundveehouderij hangt volgens directeur Henk Flipsen samen met de groeispurt die de melkveehouderij doormaakte. Omdat het melkquotum werd afgeschaft, hebben bedrijven geïnvesteerd in uitbreiding. In de varkenshouderij trokken prijzen in 2016 aan, maar uiteindelijk werd toch minder varkensvoer geproduceerd. De mengvoermarkt is vooral een regionale markt, waardoor een daling normaliter duidt op een kleinere vraag.

De Europese veevoerorganisatie FEFAC meldt dat de mengvoerproductie in de EU in 2016 1% gedaald is tot 153,4 miljoen ton. In Polen was net als in Nederland sprake van een forse groei van de afzet van rundveevoer. In Frankrijk was juist een grote daling zichtbaar, wat volgens FEFAC laat zien dat de afschaffing van het melkquotum leidt tot verschuiving van productie.

Vogelgriep gooit roet in het eten

De afzet van pluimveevoer leek in 2016 lang te stijgen, maar aan het einde van het jaar gooide de uitbraak van vogelgriep roet in het eten. In Frankrijk daalde de productie van pluimveevoer uiteindelijk met 4%. De totale EU-productie van pluimveevoer bleef uiteindelijk stabiel op 53.7 miljoen ton. De productie van pluimveevoer bleef de productie van varkensvoer en rundveevoer ver voor.

De varkensvoerproductie daalde in verband met de uitbraak van Afrikaanse varkenspest, die ook leidde tot een Russische importstop.

Of registreer je om te kunnen reageren.