Home

Nieuws 24 reacties

Mark Rutte: minister van landbouw geen prioriteit

Als het in het belang van de agrosector is, dan kan er in een volgend kabinet een minister van landbouw komen, belooft VVD-lijsttrekker Mark Rutte. Maar een prioriteit vindt hij dit niet.

Ruttes partij is er echter niet voor om het ministerie van landbouw weer in ere te herstellen, als dat is bedoeld om aan het sentiment in de agrarische sector tegemoet te komen.

Mark Rutte bij de boer

Rutte bezocht maandagmiddag een melkveehouderij/recreatieondernemer in het Overijsselse Beerze, waar hij de confrontatie aanging met ongeveer 100 boeren. In het eerste kabinet-Rutte (VVD-CDA) is besloten het ministerie van Landbouw bij Economische Zaken onder te schuiven. De minister-president zegt dat het een structuurdiscussie is: “Ik ga nu niet zeggen dat ik vind dat er een minister van Landbouw moet komen. Als ik bij de formatie betrokken ben en de minister komt er niet, zal ik als eerste uitleggen waarom de minister er niet komt. Maar als het in het belang van de sector is, doen we het.”

Brussel

Rutte zegt in het kabinet te hebben gezien dat de andere ministers in hun stukken begonnen te bladeren, zodra minister van Landbouw Veerman begon te praten. Hij wil dat landbouwonderwerpen door meer ministers gedragen worden.

Rutte zegt in het kabinet te hebben gezien dat de andere ministers in hun stukken begonnen te bladeren, zodra minister van Landbouw Veerman begon te praten.

Het argument dat Nederland in Brussel zou worden uitgelachen omdat er geen landbouwministerie met een eigen minister is, werpt hij verre van zich. Hij zegt dat dat niet zo is.

In reactie op uitlatingen van Sybrand Buma (CDA), die het belang van de Europese interne markt relativeerde, zegt Rutte dat dat een heel gevaarlijke beweging is. “Juist voor de agrarische sector, die twee derde van de productie exporteert, is de interne markt van levensbelang. Dat moet wel met een gelijk speelveld. Wij willen niet dat in Nederlandse wetgeving koppen komen op de Europese regels.

Rutte: “Juist voor de agrarische sector, die twee derde van de productie exporteert, is de interne markt van levensbelang.’

Rutte onder vuur over fosfaatverminderingsplan

De minister-president kwam onder vuur te liggen over het fosfaatverminderingsplan. Hij verdedigde EZ-staatssecretaris Martijn van Dam: “We hebben de afgelopen tijd dagelijks, soms wel 2 keer per dag gebeld. Zodat we elk op ons niveau in Brussel op de juiste knoppen konden drukken.” Behoud van derogatie is van groot belang, benadrukt VVD-lijsttrekker Rutte. Maar als die binnen is, moet fosfaat niet langer als een probleem worden gezien, maar als een kans. Met innovaties moet aan eventueel fosfaatoverschot een nieuwe bestemming worden gegeven.

Laatste reacties

 • Johnny Hogenkamp

  Wel op deze bijeenkomst de deal gesloten dat in een volgend regeerakkoord (met VVD) opgenomen wordt dat er geen boven-EU-dierwelzijnswetgeving komt. Dat geldt dan voor de gehele kabinetsperiode, daar gaan we Mark Rutte aan houden natuurlijk. Helma Lodders, pers en 100 aanwezigen als getuige. Denk dan aan weidegang, hokoppervlaktes en al wat de dieractivistische lobby nog gaat verzinnen in de toekomst.

 • J.W. de Kloet

  slappe hap die vvd hebben deze periode de landbouw mooi bij pvda ondergebracht en hun wilde zo graag justitie nou is lekker uitgepakt

 • Ewullink

  Johnny. Helaas komt de VVD waarschijnlijk niet in het kabinet. Dus die belofte kan in de prullebak. Het zal wel centrum links worden. Elkaar op vrijen deden die elkaar gisteren in het debat al.

 • J.W. de Kloet

  Ze moeten eens aan de ondernemers denken volgens mij realiseren we in Nederland niet hoeveel werkgelegenheid er uit de landbouw komt.

 • xw

  Jawel Johnny, hele geruststelling die deal , betrouwbare vent die Rutte. Kun je van op aan, zeker als er 100 [boeren]getuigen bij aanwezig waren. Nee, die durft niet meer...!

 • A1967

  Het is toch juist Rutte die de minister van Landbouw afgeschaft heeft. Rutte is de hoeder van het grootkapitaal , daar vallen de boeren niet onder.

 • alco1

  Het hoeft echt niet perse een minister te zijn.
  Met een secretaris VOOR landbouw kan de politiek net zo goed voorgelicht worden, want daar schort het aan.

 • boerindorp

  Dan mag je de tweede kamer ook wel eens flink uitdunnen, al het sentiment eruit!

 • @123

  Rutte en betrouwbaarheid dat zijn dingen die niet samengaan, dat hebben we de laatste 4 jaar wel gemerkt,aan beloftes geen gebrek evenals de sorry s die er op volgden.

 • koestal

  Maar als je VVD stemt krijg je een PvdA minister of staatssecretaris,14 % van de boeren stemt VVD en 1% PVDA, 30% CDA maar die kwamen niet in het kabinet. Zo hield de VVD de handen schoon.Rutte zegt,, het landbouwbeleid wordt gemaakt in Brussel'' Dus hij wil zich er niet mee bemoeien !

 • slatan

  Rutte is een mannetje dat boter op zijn kop heeft

 • slatan

  Stem nooit meer op VVD

 • arda.debruijn

  Kamerlid prof. Elbert Dijkgraaf.. dat is een verademing om aan te horen.
  soms zou je wel wat meer helderheid willen horen.
  nu zijn de melkveehouders slaaf van de melkfabriek......toch??

 • Peerke1

  Boeren worden uitgebuit als moderne slaven. En uitbuiters horen in de gevangenis.
  Wie zijn deze uitbuiters.

 • freewizz

  Rutte is een leugenachtige grappenmaker.

 • info519

  gewoon kijken op welke plaats de landbouwwoordvoerder staat van iedere party...dat geeft het belang en de liefde voor de sector aan....

 • wilcovanlaar1

  Inderdaad info519, daar had ik nog niet over nagedacht. Maar dat zegt genoeg op welke plaats de landbouwwoordvoerder staat !

 • pette

  Het is weer verkiezings tijd!!! Mooi proaten en na verkiezingen niks kloar maken zwabberbeleid!!!

 • veldzicht

  Van mij hoeft er geen ministerie van landbouw te komen,je weet van tevoren al
  met wat voor lui zo,n ministerie word vergeven,allemaal gr.links achtige typen volkomen losgeslagen van de werkelijkheid.Nu al buitelen ze over elkaar met hoeveel % de veestapel moet worden verkleind dat trekt stemmers,alleen weten ze totaal niet waar ze over lopen te kletesen.

 • ENDE902

  De uitspraak van Rutte: "in het kabinet te hebben gezien dat de andere ministers in hun stukken begonnen te bladeren, zodra minister van Landbouw Veerman begon te praten", geeft exact aan hoe in Nederland de verhouding is tussen de agrarische sector en het andere deel van de maatschappij.

 • Ruud61

  Zo'n uitspraak van Rutte is toch echt een flauwekul argument om het belang van een landbouwministerie onderuit te halen. Zou het anders zijn als de minister van Defensie of Ontwikkelingssamenwerking aan het woord is? Het geeft goed aan hoe onbelangrijk de landbouw in liberale kringen wordt gevonden. Als boer heb je bij de VVD niets te zoeken. Mooipraterij, en ondertussen de zaak laten versloffen.....

 • Volac

  Pinokkio heft weer wat nieuwe leugens verzonnen, gebruik je boerenverstand zodat ons geld uit Brussel weer fatsoenlijk wordt benut. Stem landbouwvriendelijk, eerlijke prijs voor eerlijk voedsel!

 • Mbmb

  Rutte heeft de landbouw ingezet als wisselgeld met zijn linkse coalitievriend PvdA. De linkse staatssecretarissen hebben een anti-boeren beleid gevoerd maar wél goede sier gemaakt met de inspanningen van de sector. Het gevolg is dat we allemaal in een politieke vrije val zijn geraakt en overgeleverd zijn aan de volgende krankzinnige Pvd D motie. Zie het in: we verliezen op alle fronten. Zie ook in dat er vrijwel geen kennis/inzicht is in boerenbelangen in de hele maatschappij, en dus ook niet in de volksvertegenwoordiging. Zie ook in dat we in een steeds voller land leven en veel mensen vinden dat de boeren maar moeten inleveren. Hoogste tijd voor actie van alle sectoren samen!

 • mtseshuis

  @HHWM: En daar schort het nou net aan in de NL landbouw: Varkenshouders schelden op de melkveehouders die "telkens voorgetrokken worden door Brussel en Den Haag", akkerbouwers schelden op het moeten inleveren van mestruimte agv derogatie aan de melkveehouderij, de biologische sector wil niet inleveren in koeien, ondanks dat ze ook uitgebreid heeft vanaf 2015...
  Pluimveehouders willen ... etc etc etc...
  Bij het ombrengen van de nertsensector ging er ook geen boer de straat op...
  Leuk bedacht: samen als sector, maar gaat nooit gebeuren, het is zoals altijd ieder voor zich...

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.