Home

Nieuws

Kraft Heinz wil Unilever kopen

Unilever heeft een overnamebod van Kraft Heinz afgewezen.

De Amerikanen bieden omgerekend € 130 miljard op het Nederlands-Britse levensmiddelenconcern. Kraft Heinz zegt de strijd nog niet te staken en heeft met meesterbelegger Warren Buffett en 3G Capital bijzonder diepe zakken. In de voedingswereld is het bod een knuppel in het hoenderhok.

Een combinatie van de twee bedrijven is met afstand het grootste voedingsconcern ter wereld. De totale omzet van de combinatie zou meer dan € 80 miljard bedragen. Hiermee ontstaat een bedrijf dat een tot nu toe ongekend sterke positie krijgt tegenover haar afnemers, met name de zelf ook uitdijende supermarktketens, en toeleveranciers.

Druk aanheelhouders

Unilever zegt dat het bod het bedrijf 'fundamenteel onderwaardeert'. Maar het proces is voor de directie van Unilever moeilijk te sturen. Het aandeel Unilever vloog na de bekendmaking van het overnamebod meteen 10% omhoog. Mensen stappen duurder in met de verwachting dat een tweede of derde bod een nog hogere premie op de koers betekent. Zo komt de directie onder druk te staan om uiteindelijk akkoord te gaan.

Het geld zal moeten komen van meesterbelegger en multimiljardair Warren Buffett en 3G Capital, waarin vermogen zit van vier Braziliaanse miljardairs. De twee partijen hebben samen meer dan de helft van de onderneming in handen. Het duo was ook het brein achter de samenvoeging van Kraft Foods en Heinz in 2015. De samenvoeging werkte, maar het fusiebedrijf leunt wat de eigenaren betreft teveel op de VS.

Kaas, worst en boter

Bij Kraft Heinz wordt de hele omzet van ruim € 25 miljard met voedingsmiddelen gerealiseerd. Het bedrijf maakt onder meer Heinz-ketchup, Philadelphia-kaas en Brinta-ontbijtgranen. Bij Unilever wordt circa € 23 miljard met voeding en dranken gerealiseerd. Bekende merken zijn Becel-boter, Knorr-soepen en sauzen, Calvé-pindakaas en Unox-worst.

Analisten zagen het bod niet aankomen. Ze dachten dat Kraft Heinz haar pijlen richtte op Mondelez, dat vooral snoep en koek produceert, of General Mills, dat onder meer yoghurt en ontbijtgranen maakt. Unilever leek wellicht te groot. Het bedrijf reeg decennialang de overnames aan elkaar, maar lijkt nu van jager tot prooi te worden. Er waren eerder speculaties dat Unilever wilde splitsen in een bedrijf dat voeding maakt en een bedrijf dat verzorgingsproducten maakt.

Grootste deal ooit

De overname zou tevens de grootste ooit zijn in de voedingswereld. Tot nu toe was de overname van bierbrouwer SABMiller door AB Inbev voor $ 107 miljard (bij de huidige wisselkoers € 100 miljard) de grootste overname.

Of registreer je om te kunnen reageren.