Home

Nieuws 1 reactie

Jurist: beëindiging POR-regeling oneigenlijk

Dat staatssecretaris Van Dam nu al aangeeft de Regeling ontheffing productierechten Meststoffenwet (POR-regeling) niet te verlengen, is gebaseerd op oneigenlijke gronden.

Dat vindt agrarisch advocaat Franca Damen van Kneppelhout & Korthals Advocaten te Rotterdam.

In de POR-regeling staat duidelijk dat deze afloopt op 31 december van dit jaar. Dat staat ook niet ter discussie, geeft Damen in haar blog op internet aan. Maar wel dat staatssecretaris Van Dam al op 3 februari heeft aangegeven dat de reden van het niet verlengen van de POR-regeling te maken heeft met het overschrijden van de fosfaatproductieplafonds in de pluimvee- en varkenssector. Damen stelt deze reden ter discussie en stelt dat ten tijde van het openstellen van de POR-regeling in 2015, al rekening is gehouden met de fosfaatproductieplafonds van de sectorale plafonds.

Franca Damen vindt een goede lobby effectiever. - Foto: Bert Jansen
Franca Damen vindt een goede lobby effectiever. - Foto: Bert Jansen

POR-regeling afschaffen te voorbarig

De pluimvee- en varkenssector hebben in 2015 het fosfaatproductieplafond overschreden, maar in 2016 is de fosfaatproductie alweer gedaald ten opzichte van 2015. De varkenshouderij zit in 2016 met 39,1 miljoen kilo fosfaat alweer onder het sectorale plafond van 39,7 miljoen kilo. Daarom zijn aanvullende maatregelen voor de varkens- en pluimveesector volgens Damen niet nodig.

Daarnaast vindt Damen het voornemen om de POR–regeling af te schaffen te voorbarig. De regeling is gekoppeld aan het stelsel van dierrechten. Er zou op basis van de evaluatie van de Meststoffenwet over 2016 op 1 juli 2017 besloten worden of het stelsel van dierrechten kan vervallen.

Niet aanvechten, maar goede lobby

Het aanvechten van de beslissing dat een overheidsregeling als de POR- regeling afloopt, is volgens de advocaat niet van toepassing. Een goede lobby heeft volgens haar meer toegevoegde waarde.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.