Home

Nieuws

Hogan: directe inkomenssteun blijft onderdeel GLB

Directe inkomenssteun blijft een belangrijk onderdeel van het nieuwe Europese gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) van na 2020.

Dat blijkt tijdens de presentatie van de eerste consultatie van de Europese Commissie over het nieuwe landbouwbeleid. Eurocommissaris Phil Hogan van landbouw zegt dat de inkomenssteun een belangrijk onderdeel is van het inkomen van de boer, en dat dit zeker de afgelopen jaren tijdens de verschillende crises van belang is geweest.

Boeren spelen volgens Hogan een zeer belangrijke rol bij het behoud en het verbeteren van de leefbaarheid op het platteland, en voor het behalen van milieudoelen waar landbouw een belangrijke bijdrage aan kan leveren.

'Voldoende budget beschikbaar houden'

De verwachting dat de directe inkomenssteun zal dalen, wil Hogan nog niet bevestigen. “Dat hangt mede af van het beschikbare budget voor landbouw. Hoeveel geld er beschikbaar komt, daar ga ik niet over. De lidstaten gaan over het meerjarig financieel kader”, zegt Hogan. Het uittreden van Groot-Brittannië uit de EU zal hierbij veel invloed hebben op het beschikbare budget. Hogan vindt wel dat er goede redenen zijn om voldoende budget beschikbaar te houden voor het landbouwbeleid. “Voedsel is van groot belang voor alle Europese burgers, dat geldt ook voor behoud van het platteland en het halen van milieudoelen. Behoud van de hoogwaardige voedselstandaard die we hebben, is niet gratis”, aldus Hogan.

Drie maanden durende openbare raadpleging

De Eurocommissaris benadrukt wel dat het landbouwbeleid moet bijdragen aan een aantal grote uitdagingen waar de Europese Unie voor staat. “We moeten extra goed kijken naar de toegevoegde waarde die het Europese beleid kan geven, bijvoorbeeld op het gebied van voedselzekerheid, voedselveiligheid en duurzaamheid”, aldus Hogan.

De Europese Commissie lanceert vandaag een drie maanden durende openbare raadpleging, als aftrap voor de modernisering en vereenvoudiging van het GLB. Iedereen mag zijn mening geven over de toekomst van het beleid. "Ik ben ervan overtuigd dat de routekaart voor de toekomst zal leiden tot een nog beter presterend GLB", aldus Hogan. De publieke raadpleging is online in te vullen.

Of registreer je om te kunnen reageren.