Home

Nieuws 1 reactie

‘Handelsverdragen goed voor landbouwexport’

Handelsovereenkomsten met Mexico, Zuid-Korea en Zwitserland hebben de agri- en foodexport vanuit de EU met jaarlijks € 1 miljard opgevoerd.

De toegevoegde waarde in de sector, kort door de bocht: wat wordt verdient, is met € 600 miljoen toegenomen. Dat blijkt uit een studie van consultancybureau Copenhagen Economics.

De studie is uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie. Eurocommissaris Phil Hogan ziet in de studie bewijs dat ‘ambitieuze en gebalanceerde’ handelsdeals voor de landbouw goed uitpakken. “Deze toename van exporten heeft in totaal duizenden banen ondersteund in de hele EU, waarvan de meeste in de agri-foodsector, inclusief de primaire landbouw”.

Vervangen van importen uit derde landen

De overeenkomst met Zwitserland ging in 2002 in en de overeenkomsten met Mexico en Zuid-Korea in respectievelijk 2000 en 2011. De rapporteurs concluderen dat de EU ook meer agrarische producten uit de genoemde landen importeert, sinds de overeenkomsten zijn ingegaan. Maar het gaat dan vooral om het vervangen van importen uit derde landen.

Een andere uitkomst van de studie is dat recentere handelsovereenkomsten ambitieuzer zijn dan oudere. Deze extra ambitie (lees: lagere importtarieven) en grotere importquota, hebben daardoor een positiever effect op de landbouwhandel. In het geval van Mexico leverde de handelsovereenkomst een negatievere handelsbalans op.

Marktaandeel ingeleverd op Mexicaanse markt

De studie stelt dat de overeenkomst met Mexico in 2013 € 195 miljoen extra export opleverde. De markt wordt vaak vergeleken met de Braziliaanse, maar de extra EU-exporten naar Mexico gingen niet ten koste van de export naar Brazilië. De EU leverde wel marktaandeel in op de Mexicaanse markt. Andersom exporteerden de Mexicanen voor € 316 miljoen extra.

In 2015 leverde de handelsovereenkomst met Zuid-Korea € 439 miljoen extra agri- en foodexporten op. De extra export bestaat vooral uit primair product. Andersom exporteerden de Koreanen voor € 116 miljoen meer naar de EU. Het ging dan vooral om dranken en verwerkte voedingsmiddelen. In het geval van Zwitserland keken de onderzoekers naar 2010.

Eén reactie

  • tonny60

    Wat levert het de primaire sector op ?

Of registreer je om te kunnen reageren.