Home

Nieuws

Fosfaatexport 8% hoger in 2016

In 2016 is in totaal 41,5 miljoen kilo fosfaat in dierlijke mest geëxporteerd, dat is 8% meer dan in 2015. In totaal ging 3,26 miljoen ton dierlijke mest de grens over, 6% meer dan in het voorgaande jaar.

De mest die de grens overging in 2016 bevatte 43 miljoen kilo stikstof, net iets meer dan in 2015. Dat blijkt uit cijfers van RVO.nl op basis van de vervoersbewijzen dierlijke mest.

Duitsland blijft veruit de belangrijkste bestemming. Daar ging in 2016 bijna 24 miljoen kilo fosfaat naartoe. Dat is een toename van 5% en goed voor ruim 57% van de totale hoeveelheid geëxporteerde fosfaat.

De fosfaatafzet naar België en Frankrijk steeg met respectievelijk 9 en 12%. België is goed voor een fosfaatafzet van 6,8 miljoen kilo, Frankrijk nadert de 10 miljoen kilo fosfaat. Met een plus van 43% steeg de afzet naar overige landen het hardst. Bestemmingen buiten de traditionele afzetlanden waren in 2016 goed voor 1,3 miljoen kilo fosfaat, in 2010 was dat net iets meer dan een kwart miljoen kilo.

Pluimveemest gemengd met andere mestsoorten

Ruim de helft van de fosfaatexport (ruim 22 miljoen kilo fosfaat) zat in 2016 in de categorie mengmest. Dat is het product van mestverwerking waar inmiddels een groot deel van de pluimveemest in wordt verwerkt en gemengd met andere mestsoorten. De hoeveelheid fosfaat in varkensmest steeg met 1 miljoen kilo naar 7 miljoen kilo. De hoeveelheid fosfaat in geëxporteerde rundveemest steeg naar bijna 2 miljoen kilo.

Of registreer je om te kunnen reageren.