Home

Nieuws 2 reacties

Europese burgeractie tegen glyfosaat

Actiegroepen en milieuorganisaties beginnen woensdag 8 februari in Brussel een Europees Burgerinitiatief om het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat in de EU verboden te krijgen.

De initiatiefnemers, waaronder Greenpeace, hopen in een jaar een miljoen handtekeningen uit minstens zeven lidstaten te vergaren. Die zijn nodig om bij de Europese Commissie een verzoek tot een wetsvoorstel te kunnen indienen. Voor elk land geldt een minimumaantal handtekeningen. Voor Nederland zijn dat er 19.500.

Mogelijk kankerverwekkend gif

Per 1 juli 2016 verlengde de commissie de vergunning voor glyfosaat met 18 maanden, omdat de lidstaten het niet eens konden worden over een verbod op het basisproduct in onkruidbestrijders als Roundup. Ondertussen onderzoekt het Europese Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) de gezondheidsrisico's van het mogelijk kankerverwekkende gif.

In Nederland bestaat sinds maart 2016 voor professionals een verbod op het middel bij onkruidbestrijding op verharde oppervlakten. Voor consumenten blijft het middel echter te koop. Ook in de land- en tuinbouw wordt het nog gebruikt.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Dus wederom; moet je naar burgers luisteren of naar consumenten. Burgers zijn tegen maar consumenten zijn voor. Daar bij als een ecolo vraagt om een handtekening en hij jokt er een beetje bij dat het een slecht product is dan geeft een burger wel zijn handtekening. Zegt die zelfde ecolo dat alle groentes, fruit, zuivel en vlees door een verbod op glyfosaat duurder wordt dan geeft die burger zijn handtekening niet. Hoe mag dus Greenpeace zijn vraag formuleren?

  • Zuperboer

    De burger wordt gewoon gebruikt om de idealen van GP te behalen. GP en soortgelijken zijn intussen officieel benoemd tot NGO en de medewerkers hebben bovenmodale inkomens. Die zullen nooit last hebben van prijsstijgingen. De man in de straat betaalt het gelag, maar dat zal de zichzelf tot deskundigen benoemden aan tafel bij Pauw en Humberto worst wezen. Nuchtere politici niet gespeend van kennis dat is het enige wat we nodig hebben en geen loopjongens zoals van Dammetje.

Of registreer je om te kunnen reageren.