Home

Nieuws

EU en Mercosur willen handelsbesprekingen versnellen

Leiders in de EU en het Zuid-Amerikaanse vrijhandelsblok Mercosur willen handelsbesprekingen versnellen.

De Duitse kanselier Angela Merkel zei deze week dat de EU wellicht gedwongen wordt haar focus te verleggen, nu een handelsovereenkomst met de VS moeilijker lijkt. Mercosur wil vooral meer markttoegang voor zijn landbouwexporten.

De Europese landbouwlobby vreest dat met name de vleessector in de EU zware klappen krijgt, als de Mercosur-landen meer markttoegang krijgen. De standaarden van productie zouden in landen als Brazilië en Argentinië niet van hetzelfde niveau zijn als in de EU.

Merkel deed de uitspraken na een bezoek van de Uruguayaanse president Tabaré Vázquez. Vázquez zei dat beide partijen vastbesloten zijn om onderhandelingen door te zetten. Vragen hierover rezen nadat een hoge ambtenaar van de Europese Commissie suggereerde dat de EU wat betreft rundvlees en ethanol de Zuid-Amerikanen weinig ruimte wil bieden.

G20-top

Merkel verwacht dat de Amerikaanse prioriteiten wat betreft een vrijhandelsovereenkomst met de EU duidelijk zullen worden op de G20-bijeenkomst in juli, in Hamburg. Op dit moment liggen de onderhandelingen de facto stil. De recent aangetreden Amerikaanse president Donald Trump heeft zich kritisch uitgelaten over grootschalige handelsinitiatieven.

De Braziliaanse en Argentijnse leiders riepen bij een ontmoeting in Brasilia op tot versnelling van de onderhandelingen. De Argentijnse president Mauricio Macri denkt dat Mercosur zijn kans moet grijpen nu de VS even van het vrijhandelstoneel lijkt te zijn verdwenen. Macri en zijn Braziliaanse ambtgenoot Michel Temer zetten bovendien in op sterkere banden met Mexico.

Mercosur breidt zijn offensief in Europa uit naar de Europese Vrijhandelsassociatie (EFTA), een collectief van Noorwegen, Zwitserland, IJsland en Liechtenstein. Mercosur en EFTA zullen de komende tijd onderhandelingen opstarten.

Of registreer je om te kunnen reageren.