Home

Nieuws 2 reacties

Duitse boeren ergeren zich aan campagne milieuminister

Een campagne van het Duitse milieuministerie met zelf verzonnen boerenspreuken wekt grote ergernis bij de Oosterburen in de agrarische sector.

Bewindsvrouw Barbara Hendricks begint met de campagne met de titel 'Goed voor het milieu, goed voor iedereen', om de bevolking te consulteren over de toekomst van het Europese landbouwbeleid.

Dat zal gepaard gaan met posters in de publieke ruimte in 70 steden, met op oude boerenspreuken parodiërende, rijmende kreten als 'Gibt’s nur Mais auf weiter Flur, fehlt vom Hamster jede Spur' ('Staat er alleen mais op de akkers, is er van hamsters geen spoor te bekennen') en 'Steht das Schwein auf einem Bein, ist der Schweinestall zu klein' ('Staat het varken op één poot, dan is de stal te klein').

'Belastbaarheidsgrenzen grond en natuur te vaak overschreden'

Volgens Hendricks overschrijdt de intensieve landbouw de belastbaarheidsgrenzen van grond en natuur veel te vaak. “Dat willen de meeste burgers niet. Landbouw heeft alleen dan een toekomst, als deze de natuur geen geweld aandoet en rekening houdt met biodiversiteit, klimaat en de gezondheid van de mens”, zo licht ze de actie toe.

De minister mikt daarom voor het vernieuwde gemeenschappelijke landbouwbeleid op een sterker accent op Europese landbouwsubsidies, in de vorm van betalingen voor de inzet voor de natuurbescherming.

Spreukencampagne niet gewaardeerd

In de landbouw wekt de spreukencampagne echter enorm veel wrevel, getuige onder meer de vele reacties op de facebookpagina van boerenfederatie DBV. De federatie zelf is ook boos en eist 'feiten in plaats van sprookjes'. Varkenshoudersorganisatie ISN vindt de actie van Hendricks 'ongelooflijk; , maar reageert ook ironisch door zelf rijmpjes te lanceren tegen de minister: 'Frau Hendricks, was für ein Niveau? Man könnte auch sagen: Griff ins Klo'. ('Mevrouw Hendricks, wat is dat voor een niveau? Men zou kunnen zeggen: wat is dat voor een een greep in de wc'.)

Laatste reacties

  • Fredrika

    Waarschijnlijk wil ook deze minister in de nabije toekomst haar eten uit een pakje of een zakje halen, gemaakt met de 3D printer.

  • Tinus1

    Helaas voor mevrouw, maar terug naar het hof van Eden kan niet meer, simpelweg om dat van de "soort" mens er te veel zijn. Hierdoor zullen we moeten schipperen en vooropstellen wat we willen. Een goed klimaat is zeer belangrijk, biodiveresteit, en gezondheid ook, maar dit houd allemaal nogal snel op als er geen of te weining voedsel en zuiver water is. Dus even in de oren knopen dat landbouw zijn bestaan dankt, en behoud omdat ze zeer goed en zuiver voedsel produceert in een zuivere omgeving anders zouden plant en dier niet presteren wat ze in NW Europa kunnen produceren.

Of registreer je om te kunnen reageren.