Home

Nieuws 3 reacties

Dijksma zet druk op CO2-deal EU

Om de doelen van het klimaatakkoord van Parijs te halen moet de Europese uitstoot van CO2 sneller omlaag.

De prijs waarvoor bedrijven de uitstoot van het broeikasgas kunnen afkopen blijft te laag met het voorstel dat dinsdag op tafel ligt bij de EU-milieuministers in Brussel, betoogde staatssecretaris Sharon Dijksma tijdens het overleg.

Als het voorstel over het zogeheten ETS-systeem waarmee bedrijven hun uitstootrechten verhandelen niet wordt aangescherpt, zal Nederland tegenstemmen, dreigde Dijksma.

‘Emissierechten met 2,4% verlagen’

Voorgesteld wordt het totaal aantal emissierechten vanaf 2021 jaarlijks met 2,2% te verlagen. Veel meer is nodig, we moeten het overaanbod terugdringen, aldus Dijksma. “2,2% zal ons er niet brengen, we moeten 2,4% overwegen.”

Het aantal sectoren dat gratis emissierechten krijgt, zoals de cementindustrie, wordt in het voorstel tot ongenoegen van Dijksma niet fors ingekrompen. Zij zei samen met Zweden, Frankrijk en Luxemburg een aangescherpt plan op tafel te leggen en riep de aanwezigen op tot meer ambitie. De staatssecretaris overweegt afspraken met een kleinere groep landen te maken.

Goed functionerend ETS-systeem

Europa heeft als doelstelling de uitstoot van CO2 in 2030 met 40% te verminderen vergeleken met 1990. Een goed functionerend ETS-systeem is een van de belangrijkste instrumenten om dit doel te bereiken.

Het Europees Parlement stemde onlangs onder druk van lobbyisten en lidstaten die hun industrie willen beschermen tegen ambitieuzere ETS-plannen. “Zwakke knieën”, aldus EU-parlementariër Bas Eickhout (GroenLinks), die betreurde dat zijn collega’s ‘liever miljarden aan publiek geld weggeven’.

Laatste reacties

  • haj146

    Ook dit is een links grapje, TRUMP FOR President! Hij heeft tenminste in de gaten dat het 1 groot lul verhaal is. net als ammoniak en zure regen.

  • WGeverink

    Klopt haj146. Sinds de jaren vijftig is het CO2 gehalte van de lucht met acht duizendste van een procent toegenomen en zit nu op 0.04%. We praten inderdaad over een toename van niets op niets en iedere cent die er aan wordt verkwist is er een teveel.

  • landboer

    Juist!!

Of registreer je om te kunnen reageren.