Home

Nieuws 7 reacties

Brussel noemt Nederlandse overbemesting zorgelijk

Nederland moet de concentratie stikstof en fosfaat in oppervlaktewater door overbemesting aanpakken.

Dat stelt de Europese Commissie in een evaluatierapport over de uitvoering van het EU-milieubeleid dat maandag 6 februari in Brussel is gepresenteerd.

Vooral de concentratie stikstof en fosfaat in oppervlaktewater als gevolg van overbemesting en de opeenhoping van stikstofdioxide en ozon in de lucht moeten worden aangepakt.

Drinkwaterkwaliteit is goed

Ondanks deze 'uitdagingen', aldus EU-commissaris Karmenu Vella (Milieu), is Nederland al geruime tijd een voorloper in het milieubeleid. "Nederland scoort zeer goed als het gaat om het nakomen van de EU-regels voor drinkwaterkwaliteit en afvalwaterbehandeling'', zegt Vella. Hij wijst erop dat, hoewel het waterbeheer 'over het algemeen goed is', ongeveer de helft van de rivieren, afwateringskanalen en meren een te hoog gehalte aan stikstof en fosfaat bevat.

Vervuilende files

Niet te spreken is het rapport echter over de vervuilende files, met name tijdens de spits. Het gebied Rotterdam, Amsterdam en Den Haag behoort tot de twaalf slechtst presterende stedelijke regio's in de EU. Brussel spoort Nederland ook aan harder te trekken aan het verminderen van emissies in de atmosfeer.

Laatste reacties

 • hgroenveld

  Ja hoor geef de landbouw maar weer de schuld, de hoeveelheid fosfaat per ha daalt al jaren, kijk eens hoe al dat fosfaat in die rivieren komt de concentratie is het hoogst ronde de groet steden rara waar komt dat fosfaat vandaan.
  Het wordt eens tijd dat de LTO actie onderneemt en eens tegengas durft te geven!!!

 • bankivahoen

  Over 6 weken hebben we misschien wel niets meer te maken met Brussel , wel even goed stemmen!

 • Zuperboer

  Rivieren komen over het algemeen van over de grens.......... en die Randstad toch, zat daar ook al niet een fosfaatprobleempje. Toch maar weer de boeren de schuld geven, die vertegenwoordigen als sector geen zetel meer.

 • alco1

  Als die Calon van de LTO echt iets van waarde voor de landbouw wil zijn, moeten we hem nu horen.

 • vandenbrand

  riooloverstorten, fosfaat en stikstof uit water van de zuivering en het lek rioolstelsel. daar spreken we liever niet over. nederland grenst tegen zee aan, alleen nederland heeft dan last van zijn eigen fosfaat, het loopt immers zo in zee waar en fosfaat tekort is (voedsel voor zeeleven).

 • oorspronkelijk

  nog meer wetenschappelijk waardevolle meningen.
  club van Rome praat over max 10 miljoen Nederlanders.
  dus voor die 7 miljoen extra moet werk gevonden
  met de auto ernaar toe en wild urineren mag niet
  concentraties van mensen afval uitstoot
  dus moet er vee geruimd
  ontpolderen op alle niveaus
  want elkaar serieus nemen gaat niet

 • erardus1

  Brussel zegt niets over over bemesting alleen over een hoge stikstof belasting op N2000 gebieden. Er zijn meer bronnen dan de landbouw. Het speelde geld voor oppervlakte water belasting met mineralen. Wat ik lees is dat Nederland als voor loper en gids land wordt gezien. Maar goed complimenten geven is er lastig in ons calvinistisch landje

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.