Home

Nieuws

BASF: minder omzet met gewasbescherming

BASF heeft het afgelopen jaar minder gewasbeschermingsmiddelen verkocht.

Prijzen bleven gemiddeld gelijk en wisselkoersen drukten de cijfers met enkele procenten. De omzet daalde met 4% tot € 5,5 miljard. Het resultaat voor rente en belastingen daalde, ondanks een grote operatie om kosten te verlagen, eveneens met 4% tot ruim € 1 miljard.

De winst daalde vooral door extra kosten die zijn gemaakt om de productie te stroomlijnen. Het bedrijf schroefde investeringen met enkele honderden miljoenen euro’s terug. BASF is een breed chemieconcern en boekte als geheel in 2016 een flinke omzet- en winstdaling, mede door lagere prijzen en het afstoten van de aardgashandel en -opslag.

Duidelijke min in Europa

In 2016 verkocht het bedrijf met name minder insecticiden in Zuid-Amerika en minder fungiciden in Europa. De Europese omzet daalde met € 149 miljoen tot € 1,9 miljard. De vraag viel vooral in Duitsland en Polen terug door ongunstig spuitweer en grote voorraden in het handelskanaal.

BASF slaagde er niet in met hogere prijzen een lager verkoopvolume en negatieve wisselkoerseffecten in Midden- en Oost-Europa helemaal te compenseren. De meeste pijn zit vermoedelijk in Rusland en Oekraïne, waar de lokale munten zijn ingestort. Hierdoor zijn producten uit de Eurozone voor afnemers in deze landen duurder geworden. Bovendien vallen omzet en winst die worden gerealiseerd door de wisselkoers nu in euro’s lager uit.

Grote prijsdruk op fungicidenmarkt

In Noord-Amerika daalde de omzet met € 69 miljoen tot € 1,8 miljard. Op de markt voor fungiciden was sprake van grote prijsdruk. In Zuid-Amerika daalde de omzet met € 57 miljoen tot bijna € 1,3 miljard. De afzet van met name insecticiden in Brazilië stokte door hoge voorraden bij afnemers en een kritieke economische situatie. De Aziatische omzet van BASF is met € 549 miljoen relatief klein, maar de regio was in 2016 wel de enige groeimarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.