Home

Nieuws 4 reacties

Amerikanen overwegen importheffing 10%

De VS overweegt een algemene importheffing van 5 tot 10% in te stellen voor alle producten uit het buitenland.

Voor de Nederlandse agribusiness kan dat een miljoenenschade opleveren. De VS is al jaren de belangrijkste afnemer buiten de EU. Vorig jaar ging voor circa € 2,3 miljard aan landbouwproducten naar de VS. Met name de glastuinbouw en kaasexport is afhankelijk van de VS.

Volgens een analyse van ING zal een importheffing Nederland relatief zwaar raken. De Nederlandse economie is voor 3,4% afhankelijk van vraag uit de VS. Een importheffing van 10% door de VS kost de Nederlandse export € 3,7 miljard. Daarbij is het effect van vergeldingsmaatregelen door de EU meegenomen, aldus Raoul Heering, hoofd internationaal handelsonderzoek van ING.

Kaas en tomaten

De landbouw behoort niet tot de meest van de VS afhankelijke sectoren, maar ook hier gaat het om veel geld. Zo kochten de Amerikanen in 2016 voor circa € 80 miljoen aan kaas en wrongel uit Nederland, aldus het CBS. De VS is voor de kaasexporteurs een groeimarkt. De laatste tien jaar is de exportwaarde verdubbeld. De export van groente, vooral glasgroenten tomaat, paprika en komkommer, is ruim € 200 miljoen waard.

De sierteelt staat in de boeken voor € 339 miljoen, terwijl voor € 110 miljoen aan bloembollen naar de VS gaat. Ook zijn bouwers van landbouwmachines volop in de VS actief. De grote slachtlijnenbouwers Meyn, MPS en Marel zetten er grote projecten neer. De export van dranken, inclusief bier, is ruim € 800 miljoen waard. Heineken schat dat de helft van de productie in Nederland naar de VS gaat.

Zaak tegen VS

Een importheffing treft Nederlandse bedrijven ook als ze vanuit derde landen naar de VS exporteren. Zo produceert Rijk Zwaan zaden in Mexico voor de Amerikaanse en Mexicaanse markt. De protectionistische insteek van Trump kan ook leiden tot andere problemen; zo wordt gevreesd dat de VS de markt voor rundvlees uit de EU opnieuw sluit.

Volgens The Financial Times bereidt de Europese Commissie een zaak tegen de VS voor, bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Het zou de grootste zaak in de geschiedenis van de WTO worden.

De Republikeinse partij in het Congres probeert Trump te overtuigen van een ander systeem waarbij importen 20% worden belast, maar slechts over de winst op het product. In de praktijk valt de heffing dan veel lager uit. Volgens ING kan het effect van een dergelijke maatregel zelfs neutraal zijn, als de EU de Amerikanen ‘straft’ met eenzelfde belasting.

Aanval op EU-beleid

President Donald Trump noemde het instellen van een algemene importheffing al tijdens de race om het presidentschap, maar weinigen geloofden dat het schaden van de handel op deze schaal een reële optie zou zijn. Team Trump viel eerder Mexico en China aan op hun handelsbeleid, maar valt nu ook het beleid van de EU aan. De voorzitter van de Nationale Handelsraad van de VS, Peter Navarro, zegt dat Duitsland de wisselkoers van de euro manipuleert.

De euro zou kunstmatig ‘goedkoop’ gehouden worden om de export te stimuleren. Een boude bewering. De wisselkoers van de euro wordt vooral beïnvloedt door het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). De lage rente en het opkopen van obligaties door de ECB duwt de waarde van de euro inderdaad omlaag, maar het 25-koppige bestuur telt slechts twee Duitsers. Duitsland is bovendien een luidruchtig tegenstander van het monetaire beleid.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Landbouw zal ook nu het slachtoffer van dit politiek spelletje worden. EU zal alles doen om industrie te helpen ook als dat knaken kost bij de boeren.

 • WJHDKremer

  Direct importheffing van 20 procent op amerikaanse import instellen. Deze gelden gebruiken om slachtoffers schadeloos te stellen.

 • agratax(1)

  @WJHDKREMER. Mijn idee, als zij onze tomaten en ons vlees of bloembollen niet nodig zijn, dan kunnen wij wel zonder hun tarwe en mais. Er zijn meer leveranciers van deze producten die wel met ons willen ruilen tegen tulpen of groentezaden.

 • WGeverink

  Gewoon zorgen dat de atoomwapens niet afgaan als Trump de schakelaar om zet. Voor de rest moet je het gewoon zien als een experiment.

Of registreer je om te kunnen reageren.