Home

Nieuws

Agrarische export met miljarden toegenomen

De agrarische export is in de eerste 11 maanden van 2016 flink hoger uitgevallen dan een jaar eerder.

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is vanuit Nederland voor € 75,9 miljard aan landbouwproducten geëxporteerd. Omdat de import minder hard is gestegen, is de agrarische handelsbalans verbeterd.

Een jaar eerder bleef de teller steken op € 72 miljard. De toename zit vooral in de groente- en fruitsector. Van januari tot en met november 2015 werd voor € 13,7 miljard aan groente en fruit uitgevoerd vanuit Nederland. Een jaar later lag dit bedrag € 1,2 miljard hoger.

Russische boycot

Exporteurs van onder meer tomaten en komkommers kregen eerder een klap toen de Russen de grens sloten voor de meeste landbouwproducten uit de EU. Maar ondernemers voeren nu weer meer uit, in de regio maar ook onder meer naar de VS en Azië. De relatief zwakke euro en een weertechnisch rampseizoen in Zuid-Europa helpt enorm.

De export van vlees en vleesproducten nam toe met circa € 140 miljoen. De export van levende dieren nam toe met € 146 miljoen. Een andere opvallende stijger, met zowat € 900 miljoen, is de export van tabak en tabaksproducten. De export van andere categorieën steeg met lagere bedragen. Dalingen waren onder meer zichtbaar bij veevoer en natuurlijke mest.

Import

Nederland importeerde voor € 900 miljoen aan landbouwproducten meer dan een jaar eerder. De handelsbalans is dus fors verbeterd. Nederland importeerde meer levende dieren, groente en fruit en minder vlees en suiker.

Of registreer je om te kunnen reageren.