Home

Nieuws 9 reactieslaatste update:18 feb 2017

Advocaat: geen overheidscontrole bij mestsilo‘s

Volgens raadsman Tjalling van der Goot liet de overheid na te controleren bij het schoonmaken van mestsilo‘s. Er waren geen specifieke veiligheidsvoorschriften van kracht en daarmee handelde de overheid in strijd met de wetgeving, stelde hij.

Een jaar voorwaardelijke celstraf en 240 uur werkstraf werd vrijdag 17 februari tegen zijn cliënt geëist voor betrokkenheid bij het drama in de mestsilo in Makkinga. Ook moet het bedrijf uit Abbega dat de silo schoonmaakte € 100.000 boete betalen, zo eiste het Openbaar Ministerie.

Ademlucht via compressor

In juni 2013 waren twee werknemers van het bedrijf bezig met het schoonmaken van een mestsilo in Makkinga. Een werknemer was via de ladder afgedaald en kreeg via een compressor ademlucht in een masker geblazen. Dit systeem was niet gecertificeerd en niet gekeurd, benadrukte de officier van justitie. Het was in de praktijk ontstaan. Maar in het werkplan dat het bedrijf zelf had opgesteld, werd beschreven dat op het systeem twee compressoren waren aangesloten. Volgens directeur Gerrit H. werkte dat niet. “Dan werd er te veel lucht in het masker geblazen“’, zei hij vrijdag tegen de rechters in Zwolle.

Bovenop de silo hield de tweede werknemer de wacht. Op het moment dat hij zag dat zijn collega op de bodem van de silo lag, riep hij om hulp en daalde de ladder af. Toen de zoon van de veehouder bovenaan de silo verscheen, zag hij dat beide mannen al het bewustzijn hadden verloren. Ook hij daalde af en verloor eveneens het bewustzijn. Daarna daalde een een vierde man af. De eerste drie zijn overleden, de vierde overleefde het ongeval. Hij is tot op de dag van vandaag bezig met revalidatie van hersenletsel.

‘Met twee compressoren werd te veel lucht in het masker geblazen’

Weinig bescherming geregeld

Vrijdag stond de vraag centraal wat het bedrijf aan maatregelen had genomen om zijn werknemers te beschermen. Dat was bar weinig, bleek uit onderzoek. Bij een hapering van de compressor had de man in de silo nog voldoende tijd om via de ladder de silo te verlaten, zo was de gedachte. Onmogelijk om dat zonder lucht te doen, oordeelde de officier van justitie. “Waarom droeg de eerste medewerker geen tuig, zodat hij omhoog getakeld kon worden? Dat is iets dat in de brochure ‘Mest, stink er niet in’ wordt aangeraden.” In de praktijk was dat onhaalbaar, volgens Gerrit H. En het opstellen van een telekraan boven de silo dan?, vroeg de voorzitter. “Dat willen de boeren niet betalen”, zei H., wat hem op hoongelach in de rechtszaal kwam te staan.

Hulpverleners probeerden via een gat in de zijkant van de silo in Makkinga de slachtoffers eruit te halen. - Foto: ANP
Hulpverleners probeerden via een gat in de zijkant van de silo in Makkinga de slachtoffers eruit te halen. - Foto: ANP

Nooddeur in silo‘s

Maar zelf had H. al in de branche gehamerd op de verplichting van een nooddeur in silo‘s. Iets dat in de industrie verplicht is. Bovendien is elke silo anders, zei zijn raadsman Van der Goot, en deze moeten doorgaans in de zomermaanden in een korte periode worden schoongemaakt.

Volgens Van der Goot was het praktisch onmogelijk de werknemer te redden als hij aangelijnd was. Een brandweerman ter plaatse constateerde dat het omhoog hijsen van de slachtoffers onmogelijk was, omdat ze door de mest te glad waren om goed vast te maken.

Geen noodmaatregel

Er was geen noodprocedure omdat het praktisch onmogelijk was de silo snel te verlaten, had de verdachte eerder verklaard. “Dus als er iets gebeurt, zijn de werknemers overgeleverd aan het noodlot. Dat kan en mag niet”, aldus de officier van justitie. De enige procedure die in nood gevolgd moest worden, was het bellen van 112. De directeur moest weten dat de hulpdiensten dan te laat zouden zijn.

In zijn bedrijf viel twee jaar voor dit drama ook een dodelijk bedrijfsongeval te betreuren. Toen viel een man van een mestvergister in Luttelgeest en kreeg de onderneming een boete van € 10.500 opgelegd.

Als het bedrijf opnieuw over de schreef gaat, wil de officier van justitie dat H. een half jaar lang geen leiding aan het bedrijf mag geven.

Het vonnis is op 10 maart.

Laatste reacties

 • koestal

  grote risico,s bij mestsilo,s te werken,ga er niet in !!

 • E.Dijkstra

  En de risico's worden aanzienlijk groter als er spuiwater wordt toegevoegd aan de mest in de silo....

 • mtseshuis

  Geen silo's bouwen... Speciale duikuitrusting mee... tuig aan... oplossingen genoeg, maar ze komen allemaal te laat....

 • Bennie Stevelink

  Het meest belachelijke aan het gebeuren is dat de tweede man die op de rand van de silo de wacht hield geen enkele uitrusting had waarmee hij kon helpen als het met de man in de silo mis ging. Hij had geen persluchtmasker waarmee hij veilig kon afdalen. En de man in de silo zat niet aan een kabel waarmee hij eruit getrokken kon worden. Het enigste wat hij kon doen was zichzelf zonder bescherming de silo in laten lokken met voor hem eveneens dodelijke gevolgen. Wat voor nut had het dat hij de wacht hield?

 • WGeverink

  Als je in de industrie of in de olie werkt zie je pas hoe lax het er in de landbouw aan toe gaat qua eigen veiligheid en veiligheid van arbeidskrachten. In de olie sturen ze je een hele week op cursus voor de oilfield tickets en je moet ze iedere drie jaar opnieuw weer halen. Confined space training waar een mestsilo ook onder zou vallen beslaat anderhalve dag. Wat ik echter niet snap is waarom jullie je wel druk kunnen maken over een paar mensen per jaar die in een mest silo verongelukken terwijl het helemaal normaal en volledig geaccepteerd is dat hordes mensen zich elk jaar verwonden of dood rijden op bomen en andere obstakelsdie die veel te dicht langs de weg staan...

 • g.g

  We (ik) hebben jaren lang onze silo van 2200 kuub( met dak) schoongemaakt met schop en schuif om ook de laatste restjes weg te werken. Ook toen gingen we er van uit "dat het wel goed gaat" dat is gelukkig ook altijd gebeurd. Uiteindelijk zijn we er mee gestopt , door alle verhalen die je hoort om je heen. Ook bij ons bleef er iemand in de buurt van de silo om af en toe te checken, je gaat er niet van uit dat je plotseling omvalt. Je denkt dat je het wel voelt aankomen, dat is dus niet het geval.
  en W Geverink in de olie wordt veel meer geld verdiend , dan kun je ook andere maatregelen treffen.

 • vd m.

  @WGeverink, Met alle respect, ieder mens die verongelukt is er helaas 1 teveel

 • WGeverink

  Ik heb het meegemaakt dat een collega onwel werd door het openen van een testkraan op een afvalwater tank voor een luttele seconde. De monitor ging af op de H2S maar hij rende niet meteen naar buiten zoals hem dat de dag tevoren op een bijspijkerings cursus opnieuw was ingeprent... H2S is levensgevaarlijk! Daarom ga je mest niet opslaan onder de stal met soms zelfs flappen in de roosters. Mest hoord buiten in een silo zonder dak of met een dak dat een meter boven de rand begint voor alleen regenwater. Voorkomen dat gassen kunnen ophopen en ventilatie is van levensbelang!

 • WGeverink

  @vd meer. Ik was een keer zeven jaar niet in Nederland geweest en ik kan je vertellen dat rijden op een weg met bomen tot bijna in het asfalt dan een hele nare ervaring is. En idd iedere dode is er een te veel en vooral als het zoals bij jullie een fluitje van een cent is om het te voorkomen.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.