Home

Nieuws 8 reacties

Wet Veedichte gebieden tóch naar Tweede Kamer

De wet Veedichte gebieden komt opnieuw op tafel in de Tweede Kamer. SP-Kamerlid Frank Futselaar gaat het voorstel als initiatiefwet indienen.

“Regionale overheden als provincies en gemeenten hebben grote behoefte aan een wettelijk kader om in te kunnen grijpen in veedichte gebieden, vooral in Noord-Brabant”, zegt Futselaar.

Het wetsvoorstel Veedichte gebieden geeft provincies de mogelijkheid om in gebieden in te grijpen in de omvang van de veestapel, als de kwaliteit van de leefomgeving in gevaar komt. Dat kan door een maximumaantal dieren, maximumaantal bedrijven of een maximale omvang per bedrijf vast te stellen. Provincies kunnen zelf gebieden aanwijzen als ‘veedicht’ gebied.

Martijn van Dam

Het wetsvoorstel, zoals dat is ontwikkeld onder leiding van toenmalig staatssecretaris Martijn van Dam, werd vorig jaar openbaar gemaakt via een internetconsultatie. Omdat regeringspartij VVD tegen het voorstel was, werd het wetgevingstraject echter niet verder ingezet. Een poging van de GroenLinks om dit alsnog te doen kreeg steun van PVV, D66, SP, PvdA, GroenLinks, PvdD, Denk en 50Plus, maar dit was niet voldoende voor een meerderheid. Nu neemt Futselaar het heft in eigen hand.

‘Provincies kunnen zelf kiezen of ze er gebruik van maken als ze daar behoefte aan hebben, het is niet verplicht’

“Het wetsvoorstel is er en vanuit de regio’s is er behoefte aan een wettelijk kader. Provincies kunnen zelf kiezen of ze er gebruik van maken als ze daar behoefte aan hebben, het is niet verplicht”, zegt Futselaar.

Of er nu een meerderheid voor het wetsvoorstel is, zal moeten blijken. “We zullen iets moeten doen. Er is behoefte aan in de regio en de omgevingswet komt pas in 2021, dus we zitten nu echt met een gat. En ondertussen zal de druk steeds groter worden”, zegt Futselaar.

‘PvdA-kamerlid Moorlag pleit voor een nieuw Nationaal Landbouwakkoord [...]. “We gaan nu van incident naar incident“’

In de aanloop naar de behandeling van de begroting komt ook PvdA-Kamerlid William Moorlag met een nieuw voorstel. Hij pleit voor het opstellen van een nieuw Nationaal Landbouwakkoord, zoals het Energieakkoord was opgesteld. “We gaan nu van incident naar incident, waardoor iedereen gefrusteerd raakt. We moeten naar een alomvattend plan voor duurzame landbouw”, vindt Moorlag. “Dat mag best tijd kosten,zoiets maak je niet tussen soep en aardappelen.’

CDA wil oog voor de impact op boeren

Jaco Geurts (CDA) vindt dat de psychosociale gevolgen voor boeren van het overheidsbeleid meer onder de aandacht moeten komen. “Ik zie van dichtbij wat de fipronil-crisis of de onzekerheid rond fosfaatrechten met ondernemers doet. Daar moeten we meer oog voor hebben”, aldus Geurts. De Tweede Kamer spreekt vanavond over de landbouwbegroting.

Laatste reacties

 • krulsaart

  SP heeft weer iets in elkaar gefutseld.

 • f.p.zomer

  Alle boeren opkopen,zijn ze er van af.

 • John*

  als de sp er zo op hamert dat dit er door komt?? betekent dat ook dat de hele verordening in brabant op losse schroeven kan komen staan zonder steun van de nationale overheid?

 • farmerbn

  Je moet je als boer in Nederland toch onderhand als ongewenste burger beschouwen. Je wordt steeds meer uitgekotst. Hulp van de vriendjes van Huibers krijg je niet. Het gaat maar door. Heb veel medelijden met de huidige boerenstand in Nederland.

 • massy

  En we laten het allemaal gebeuren, we stonden erbij en keken erna.

 • bankivahoen

  Wet mensdichte gebieden ook? Oh nee die zijn met zovelen, daar krijgen we last mee. Die paar boeren die er nog zijn slikken dat wel.

 • Tinus1

  Iedere keer weer.....dadelijk gaat het dezelfde kant op als de nertsenhouderij. Zeer kleine groep raddraaiers krijgen door hard roepen d'r zin. Ze lijken met zeer veel maar iedere bijeenkomst zijn het dezelfde 50 pensionadas en dat voor heel Oost en midden brabant. Echte probleemgevallen moeten opgelost worden met maatwerk en niet generiek. Alser een ongeluk is in Groningen ga je de weg toch ook niet afzetten in west brabant. Rapport van NVV over geuroverlast, gemaakt door onafhankelijk buro uit België zegt genoeg. Laat iedereen die overlast heeft zich maar opgeven, kijken na goede onafhankelijke beoordeling hoeveel er over blijven. Dan Heb je een reëel beeld.

 • gradje1966@

  Auto en vliegtuig dichte gebieden ook maar meteen vaststellen en leeg maken?
  geen vakantie s meer want dat doet een aanslag op de volksgezondheid
  Mensen zijn vaker ziek rond vliegvelden en drukke autowegen

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.