Home

Nieuws

WTO-top mislukt op landbouwdossier

Handelsministers zijn er op de handels-top in Buenos Aires niet in geslaagd aanvullende afspraken te maken over handelsverstorende landbouwsteun. Europees landbouwcommissaris Phil Hogan reageerde woensdagavond (13 december) teleurgesteld over de uitkomsten.

Een van de doelstellingen (vanuit Europees oogpunt) was om afspraken te maken om een eind te maken aan handelsverstorende steun in de landbouw. Sommige landen kopen voedselgewassen op tegen een gegarandeerde prijs, onder het mom van het garanderen van voedselzekerheid van eigen bevolking. De Europese Unie had samen met Brazilië een voorstel op tafel gelegd om daar regels voor te maken.

Verzet VS rond handelsverstorende steun

De Verenigde Staten was een van de partijen die zich verzetten tegen een compromis. De VS vindt onder meer dat er geen onderscheid tussen ontwikkelingslanden moet worden gemaakt over de tijd die ze mogen gebruiken om te voldoen aan de WTO-regels op gebied van landbouw.

“Vanuit het oogpunt van de landbouw is dit een zeer teleurstellend resultaat”, aldus Eurocommissaris Hogan na afloop van de top.

Eurocommissaris: impasse slecht voor boeren en bewoners platteland

Een van de belangrijkste onderwerpen op de handelstop was de vraag hoe landen mogen omgaan met het opkopen van voedsel voor de eigen voedselvoorziening. Veel WTO-leden toonden net als Hogan hun teleurstelling over het feit dat er niet eens afspraken gemaakt konden worden over de richting van besprekingen om handelsverstorende landbouwsteun te verminderen.

‘Dit is een verlies-verliesuitkomst’

Hogan zegt dat de impasse slecht is voor boeren en bewoners van het platteland in zowel ontwikkelingslanden als de ontwikkelde wereld. “Dit is een verlies-verliesuitkomst voor alle betrokkenen.”

De koepel van Europese landbouworganisaties Copa-Cogeca toonde zich in Buenos Aires ook ontevreden: “Jammer dat andere landen geen stappen willen zetten zoals de Europese Unie heeft gedaan”, aldus Pekka Pesonen, secretaris-generaal van Copa-Cogeca.

Of registreer je om te kunnen reageren.