Home

Nieuws 7 reacties

‘Van Dam heeft verschil gemaakt’

Oud-staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken heeft bij de onderhandelingen over het fosfaatrechtenstelsel in Brussel het verschil gemaakt. Dat zegt directeur-generaal Agro Marjolijn Sonnema van het ministerie van Landbouw in een interview in het kader van de AgriTop50.

Van Dam kreeg vanuit de Tweede Kamer veel kritiek op zijn optreden in Brussel. Hij zou onvoldoende in Brussel zijn geweest om te onderhandelen over de fosfaatrechten. Dat is volgens de hoogste ambtenaar van het landbouwministerie onterecht.

Buitengewoon kundig

“Ik heb hem zien opereren in Brussel en ik kan je vertellen: hij heeft dat goed gedaan. Hij heeft bij de commissaris diepe indruk gemaakt. Dat heeft ons enorm geholpen in het dossier. Bij de onderhandelingen heb je de technische kant, de rol van de politicus en het werk dat ik doe. Je kan niet op één niveau onderpresteren om de Europese Commissie te overtuigen. Dat heeft Martijn van Dam buitengewoon kundig gedaan. Hij heeft bij de onderhandelingen over de fosfaatrechten echt verschil gemaakt”, zegt Sonnema.

Marjolijn Sonnema. - Foto: Roel Dijkstra
Marjolijn Sonnema. - Foto: Roel Dijkstra

Sonnema is nauw betrokken bij fosfaatdossier

Persoonlijk is de opvolger van Hans Hoogeveen nauw betrokken bij het fosfaatdossier. “Fosfaat was onder mijn voorganger al ‘chefsache’ en dat heb ik overgenomen. Het is voor de Nederlandse melkveehouderij zo’n belangrijk dossier dat we ook bij de overheid alles op alles zetten om dit tot een goed einde te brengen”, aldus Sonnema.

De hoogste ambtenaar van het ministerie is een van de meest invloedrijke mensen in de agribusiness, zo blijkt uit de AgriTop50 die vandaag verschenen is.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Sonnema ook van de PvdA?

 • fietskip

  Als je fosfaat bij een andere sector die zijn eigen probleem opgelost heeft weghaalt om de derogatie te redden , kan ik niet zeggen dat je het zo goed doet.

 • alco1

  Als ze nou eens met voorbeelden kwam!
  Feit is dat we ten opzichte van het buitenland er minder voor staan.

 • ENDE902

  Straks moeten we nog geloven dat de heer Van Dam de melkveehouderij in Nederland heeft gered. Volgens mij is de race nog niet helemaal gelopen.

 • veelust

  Bij de commisaris diepe indruk gemaakt, bij de sector niet. Misschien had de heer van Dam dan bij de sector ook eens uit moeten leggen wat nou de waarde is van een fosfaatrechtenstelsel. Het systeem kent alleen maar nadelen, veel loze administratie, veel geld wat uit de sector wegloopt wat beter ingezet kan worden in de sector voor dierwelzijn en duurzaamheid en meer onzekerheid voor de toekomst en een verminderde concurrentie positie in Europa( kostprijsverhogend)Het enigste waar het goed voor is zijn de stoppers en de handelaren in rechten maar geen enkele meerwaarde voor de toekomst van de sector.

 • jan4072

  Lees hier: de hoogste ambtenaar van het ministerie is een van de meest invloedrijke mensen in de agribusiness. Deze hoogste ambtenaren kun je niet wegstemmen en hebben dus een vrijbrief om te doen en laten wat ze zelf goed dunkt. Daar stagneert alles en dat is ons probleem.

 • alco1

  Juist Jan. En deze mensen praten vooral met de nieuwe minister.
  Geen enkele inspraak vanuit het boerenoogpunt.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.