Home

Nieuws 3 reactieslaatste update:4 dec 2017

Ministerie onderzoekt boerengebruik bermen

Landbouwminister Carola Schouten laat onderzoek doen naar het gebruik van bermen als landbouwgrond.

Dit naar aanleiding van een artikel in Dagblad Trouw. Tientallen boeren in de gemeente Berkelland nemen wel eens de bermen langs hun landbouwgrond mee in de Gecombineerde Opgave. Zo is het voor boeren mogelijk extra verkregen vierkante meters mee te laten tellen in onder andere de mestboekhouding en voor het aanvragen van toeslagen.

Grens tussen landbouwgrond en gemeentegrond

Berkellland liet al in mei dit jaar, samen met nog vijf Achterhoekse gemeenten, aan de toenmalig verantwoordelijk Staatssecretaris Van Dam weten zorgen te hebben over de intekening van percelen in de Gecombineerde Opgave. De kaart waarop de percelen in de Gecombineerde Opgave is gebaseerd op luchtfoto’s. Hieruit is niet altijd duidelijk wat de grens is tussen landbouwgrond en gemeentegrond.

Wim Klein Willink, voorzitter van LTO Noord afdeling Berkelland, noemt de berichten ‘erg overdreven en jammer dat het nu via RVO wordt gespeeld.’ Het gaat volgens hem om een jarenlange ontwikkeling en discussie waarin bermonderhoud een rol speelt. Om hoeveel hectare het gaat is bij LTO niet bekend. Klein Willink verwijst ook naar het overleg eerder dit jaar. LTO Noord was medeondertekenaar van de brief van mei dit jaar waarin de zorgen over onder meer intekening van percelen zijn geuit.

Niet direct over tot straffen

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) controleert steeksproefgewijs de intekening van de percelen. Als de gegevens niet overeenkomen met die van het kadaster, volgen er maatregelen, zegt een woordvoerder van RVO.nl.

Burgemeester Joost van Oostrum van Berkelland laat via een woordvoerder weten ergens wel begrip te hebben voor de boeren. De gemeente gaat daarom niet direct over tot het opleggen van straffen, maar gaat eerst met ze om tafel. In de meeste gevallen wordt het oneigenlijk gebruik snel genoeg gestaakt.

De verantwoordelijkheid voor het gebruik van het land ligt bij de grondeigenaar, benadrukt RvO. De verwachting is dat in eerste instantie er vaker gecontroleerd gaat worden door RvO. Hoe verder te handelen wordt besproken met het ministerie.

Laatste reacties

  • Schrauwen Landbouw

    Kijk maar op boer en bunder, zelfs vuilnisbelten zijn ingetekend hier in de buurt.

  • Gebeurt op meerdere plaatsen dat boeren de bermsloten dicht maken en bij het land aantrekken.

  • vanvelthoven7

    zijn genoeg burgers die ook gewoon de wegberm van de gemeente bij hun tuin voegen en dat dan nog afrasteren met een heg en houten palen .zo worden de ontsluitingswegen nog smaller en probeer er maar zo goed en kwaad als het kan langst te rijden want als er zo n paaltje plat ligt is het huis te klein

Of registreer je om te kunnen reageren.