Home

Nieuws

Schouten laat zich niet opjagen in glyfosaatdossier

Minister ziet geen reden eerder te stoppen met toepassing van glyfosaat.

De toelating van onkruidbestrijder glyfosaat voor een periode van vijf jaar, is voor minister Carola Schouten geen reden om in Nederland te werken aan een verkorting van de toelating van middelen met glyfosaat.

Begrotingsbehandeling

De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zegt dat de periode van vijf jaar moet worden gebruikt om te werken aan alternatieven. “Ik ga niet vooruitlopen op wat er allemaal moet gebeuren”, aldus de minister donderdagavond 7 december tijdens de begrotingsbehandeling.

Nadruk ligt bij preventie

De minister benadrukt dat landbouwproductie in balans moet zijn met milieu en klimaat. Als het gaat om plantgezondheid wil ze dat de nadruk ligt bij preventie. Mocht toch het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn, dan legt ze de prioriteit bij de biologische bestrijding en pas in laatste instantie het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen.

De minister wil verbinding leggen tussen boeren en natuur. Boeren hebben natuur nodig en de natuur heeft boeren nodig, aldus de minister.

Geld voor onderzoek

Een voorstel van GroenLinks om € 5 miljoen extra uit te trekken voor intensivering van praktijkonderzoek geïntegreerde gewasbescherming, heeft wel sympathie van de minister, maar kan zich niet vinden in de manier waarop Rik Grashoff de dekking wil regelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.