Home

Nieuws 8 reacties

Schouten: krachten bundelen voor hogere prijzen

Boeren moeten meer dan nu krachten bundelen en meer gaan samenwerken in de keten om ervoor te zorgen dat extra duurzaamheidsinspanningen ook resulteren in hogere prijzen voor het product.

Dat zegt Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, tijdens de behandeling van de landbouwbegroting. “Het is belangrijk dat boeren een eerlijke prijs krijgen voor het produceren van ons voedsel”, vindt de minister.

Ze wil boeren aanmoedigen om zelf met initiatieven te komen om duurzamer te gaan produceren. Om bij deze initiatieven niet tegen de mededingingsregels aan te lopen, zoals gebeurde bij De Kip van Morgen, gaat Schouten in 2018 het wetsvoorstel Ruimte voor duurzaamheidsinitiatieven naar de Kamer sturen. Deze wet moet ervoor zorgen dat boeren betaald worden voor duurzaamheidsinitiatieven die ze nemen.

Hogere duurzaamheidseisen, hogere prijs voor boer

Daarnaast gaat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) erop toezien dat boeren ook daadwerkelijk hogere prijzen krijgen voor producten waaraan afnemers hogere duurzaamheidseisen stellen. Ook wil Schouten dat er bij de ACM een speciaal team komt dat oneerlijke handelspraktijken of verstoorde marktmacht gaat aanpakken. Daarnaast wil de minister kijken of de ACM extra specifieke bevoegdheden moet krijgen om geschillen bij de gedragscode voor eerlijke handelspraktijken aan te pakken.

Een verbod op de verkoop van voedsel onder de inkoopprijs, zoals de SP voorstelt, kan volgens de minister niet. Schouten zal zich op Europees niveau inzetten voor meer behoud van een gelijk speelveld, zoals op het gebied van dierenwelzijn.

Laatste reacties

 • veelust

  Dit hoeft hier niet geschreven worden, beter is te schrijven in de telegraaf NRC of AD , mensen moeten meer betalen voor voedsel.Als we dan eerst eens de prijs krijgen waarmee de kosten van het voedsel produceren betaald worden dan hebben we al een goede stap gemaakt. Gaan we dan nog een stap doen, nog meer betalen voor voedsel dan gaan we een duurzaamheids stap maken.Wat natuurlijk ook kan is dat de prijs aan de kostenkant omlaag gaat. Daar ligt misschien een uitdaging voor de overheid zelf dmv minder regeltjes (wetgeving)door bv geen fosfaatrechten , geen onzinnige maatregelen om zogenaamd het milieu te verbeteren(denk aan emmissiearme vloeren, emmisiearm mestuitrijden,kringloopwijzer, de meest onzinnige vergunningen etc)Deze werken erg kostprijsverhogend.Wat betreft duurzaam produceren(jaja daar hebben we hem weer ,duurzaam)We doen in Nederland voedsel produceren met de hoogste kwaliteit en de laagste CO2 footprint van de wereld met ook nog lage prijzen. Wat wil je dan nog duurzamer, als er nou eens vertelt wordt wat toch dat woord duurzaam betekent dan hebben we het weer ergens over.

 • Almagro

  "de kip van morgen" waar hier over wordt gesproken is al gekaapt door de slachterijen en de retail. In de hele keten worden de extra kosten goedgemaakt behalve bij (u raad het al) de primaire producent. Met als gevolg dat men minder overhoud dan gangbaar en dus nu de eerste pluimveehouders al weer stoppen met het circus.
  Keten produceren betekent hier niets meer dan geketend worden.

 • farmerbn

  In een frans stokbroodje zit voor 3 eurocent graan. Gaat de graanprijs een jaar 30%omhoog , de bakkers verhogen direct het brood met 5 cent( bijna 100%). Bij lagere graanprijzen blijft de broodprijs gewoon staan. Bij werkelijke concurrentie zouden de bakkers meedalen maar zij doen dat collectief niet. Er is geen prijsconcurrentie.

 • jeannettedekker1

  Je kan de markt niet dwingen. We moeten concurrerend zijn,de rest is bla bla.

 • farmer135

  Krachten bundelen, daarvoor zijn ooit coöperaties opgericht.

 • Firma Vellenga

  Geschreven door de heer Veelust : Daar ligt misschien een uitdaging voor de overheid zelf dmv minder regeltjes (wetgeving)door bv geen fosfaatrechten , geen onzinnige maatregelen om zogenaamd het milieu te verbeteren(denk aan emmissiearme vloeren, emmisiearm mestuitrijden,kringloopwijzer, de meest onzinnige vergunningen etc)Deze werken erg kostprijsverhogend.
  Klopt helemaal. Laten ze daar eens mee beginnen. Iedereen prijst zich maar rijk met de betere melkprijzen. Maar bij ons compenseert dat niet door aan al die regels te voldoen. Ze bedenken steeds maar weer wat. Ik denk ook dat daar eerst eens naar gekeken moet worden. En daarna maar eens richting de consument denken

 • agratax(1)

  Zolang Nederland de Vrije Wereld Handel omarmt, kan mevr. Schouten de boeren adviseren wat ze wil, maar dan zullen de landen (producenten) met de laagste kosten de prijs van voedsel voor de consumenten bepalen. Zolang de politiek niet van plan is om de boeren via prijs compensatie of import beperkingen te beschermen, kunnen we alle goede bedoelingen van deze minister rangschikken onder het hoofdstuk "Hardop Dromen".

 • wmeulemanjr1

  Veel blabla, komt uiteindelijk niks van

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.