Home

Nieuws 1 reactie

Rutte waarschuwt: handel met VK gaat knellen

Nederlandse boeren en tuinders moeten voorbereid zijn op handelsproblemen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Daarvoor waarschuwt premier Mark Rutte.

Als er geen akkoord komt tussen de Europese Unie en de Britten over brexit, kan dat leiden tot een stroperige handel. “Houd in je achterhoofd rekening met de optie dat het niet lukt”, tekende de NOS op uit de mond van de minister-president.

Rutte bezocht woensdag de Ierse premier Leo Varadkar, met wie hij onder meer sprak over brexit. Ierland heeft – meer nog dan Nederland – nauwe handelsrelaties met het Verenigd Koninkrijk vooral via Noord-Ierland dat fysiek grenst aan Ierland, maar staatkundig toebehoort aan het Verenigd Koninkrijk.

Mogelijk extra keuringskosten en controles

De Nederlandse landbouwexport (bloemen, groente, fruit en vlees) naar het Verenigd Koninkrijk bedraagt naar schatting ruim € 6 miljard. Zonder afspraken over de handel bestaat de mogelijkheid dat exporteurs worden opgescheept met extra keuringskosten, douanecontroles, andere btw-regimes en vertraging.

Rutte zegt te begrijpen dat dit de effecten kunnen zijn van het feit dat de EU en Groot-Brittannië niet tot een akkoord komen: “Ik snap het. Je zult maar zoveel export hebben naar Groot-Brittannië en dan ben je onzeker over hoe groot dat in de toekomst is.”

Doorbraak gedwarsboomd

Eerder deze week dacht de Britse premier May een doorbraak te bereiken met voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie. Maar het akkoord werd op het laatste moment gedwarsboomd door haar Noord-Ierse gedoogpartner.

Nu er opnieuw geen akkoord is, is de kans groot dat de EU-top van volgende week het licht niet op groen zet voor de volgende fase, die over een nieuw handelsakkoord gaat tussen Groot-Brittannië en de rest van de EU na brexit. Premier Rutte neemt deel aan de top.

Als een handelsakkoord er niet tijdig komt, dan dreigt die handel vanaf het uittreden in maart 2019 wederzijds ernstig belemmerd te worden door tarieven, extra keuringen en dergelijke. Het is iets waar Rutte nu voor waarschuwt.

Mede-auteur: Ruud Peijs

Eén reactie

  • bankivahoen

    Zeer waarschijnlijk bangmakerij om niets. Wat er nu heen gaat stopt niet, er zal daar echt geen hongersnood uitbreken.

Of registreer je om te kunnen reageren.