Home

Nieuws

Oprichting van Nationale Zadenbank

Oprukkende steden, klimaatverandering en intensieve landbouw bedreigen wilde plantensoorten.

Wageningen Universiteit (WUR) en de Radboud Universiteit in Nijmegen gaan samenwerken om de genen van bedreigde inheemse wilde planten veilig te stellen. Dat is hard nodig, want volgens de WUR is een derde van de 1.500 wilde plantensoorten in Nederland met uitsterven bedreigd. Voor 71 soorten, waaronder kievitsbloem, karwij en de muurbloem, is de situatie heel ernstig te noemen.

Oorzaken afname soorten

De afname van soorten is al jaren aan de gang. Ruim veertig soorten zijn zelfs al helemaal uit Nederland verdwenen. Oorzaken zijn verstedelijking, klimaatverandering en intensieve landbouw.

Niet zomaar in Nederland zaaien

Uitsterven wil in dit verband zeggen dat de planten niet meer in Nederland voorkomen. In het buitenland komen ze vaak nog wel voor, maar dat wil niet zeggen dat er dus geen probleem is. De buitenlandse planten zomaar in Nederland zaaien, is geen oplossing, het kunnen namelijk varianten zijn met genetisch materiaal dat anders is dan van de soorten die in Nederland groeien.

Twee opslagplekken

Om het genetische materiaal van de inheemse soorten veilig te stellen, wordt een Nationale Zadencollectie opgericht. Zaden worden gedroogd, vacuümverpakt en voor minstens tien jaar ingevroren. Daarna worden ze opnieuw opgekweekt waarna het zaad opnieuw voor tien jaar de diepvries in kan. Voor de zekerheid is er een opslagplek in Wageningen én in Nijmegen.

Herintroductie en zadenmengsels

De zadencollectie zal deel uitmaken van het project Levend Archief. Doel is niet alleen het bewaren van soorten om ze eventueel te kunnen herintroduceren, maar ook om zadenmengsels te kunnen maken voor bijvoorbeeld bermen, slootkanten en akkerranden.

Of registreer je om te kunnen reageren.