Home

Nieuws 7 reacties

Mogelijk ook derogatie voor wintertarwe en gescheiden varkensmest

Minister Carola Schouten gaat bij de derogatieonderhandelingen in Brussel kijken of er ruimte is voor een iets hogere grasderogatie, een beperkte derogatie voor wintertarwe en om dunne fractie van gescheiden varkensmest ook toe te staan binnen de derogatie.

Dat schrijft de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in een brief aan de Tweede Kamer. Deze voorstellen komen van diverse belangenorganisatie. De Commissie Deskundigen Meststoffenwet oordeelt dat deze voorstellen vanuit milieuoogpunt te verantwoorden zijn.

Winstwaarschuwing

Schouten geeft wel gelijk een winstwaarschuwing: bij de afweging van de meest wenselijke invulling van derogatie wordt niet alleen de milieu- en landbouwkundige effecten meegewogen, maar ook de gevolgen voor de uitvoerings- en handhavingslast van de overheid en de gevolgen voor de regeldruk voor landbouwers. Ook mogen de nieuwe voorstellen het proces om de derogatie te verkrijgen niet vertragen.

Schouten hoopt in april duidelijkheid te hebben

De inzet van Nederland is een nieuwe derogatie die minimaal gelijk zou moeten zijn aan de huidige derogatie: 250 of 230 kilo stikstof uit graasdiermest per hectare per jaar op bedrijven met minimaal 80% grasland. Schouten hoopt in april 2018 duidelijkheid te hebben over een nieuwe derogatie.

Laatste reacties

 • frl

  Varkensmest moet kunnen, koeien zijn tegenwoordig ook al hokdieren geworden.

 • jeannettedekker1

  Alle grasland moet in aanmerking komen voor derogatie. Grondgebonden bedrijven kunnen geen 80 % grasland, ze kunnen al dat gras niet kwijt aan eigen dieren en verkopen lukt ook niet door overproductie gras.

 • mtseshuis

  Klopt @jeannettedekker1, gewoon alle grasland extra ruimte geven, lost het maisprobleem zichzelf op..

 • Bennie Stevelink

  Dat is ook de inzet van LTO: derogatie niet meer per bedrijf maar per gewas. Ze willen 300 kg N op grasland en ook (een lichter) derogatie voor sommige akkerbouwgewassen. Derogatie op maisland komt dan te vervallen.

 • alco1

  Goh Bennie. Dat zei ik al jaren terug.
  Over beperkte.... gesproken.
  Ik zei daarbij altijd: "Wat is er mis met het grasland van een niet derogatie boer.

 • eenvoudige boer

  Die gewasderogatie is een goede ontwikkeling, alleen erg jammer dat ze de 20 % korting op N-gebruiksnormen in ZO -zand niet heeft teruggedraaid in combinatie met een strenger mestfraudebeleid. Dat was echt veel rechtvaardiger geweest.

 • ariekelder

  Niet vergeten de 80 % grasland verplichting te laten vervallen of in ieder geval naar 60%

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.