Home

Nieuws 19 reacties

Longarts waarschuwt voor glyfosaat

Het inademen van glyfosaat kan zorgen voor ontstekingsreacties in de longen, zegt bijzonder hoogleraar longziektes Marjolein Drent.

Er is een verband tussen het gebruik van glyfosaat en longklachten. Dat zegt bijzonder hoogleraar longziekten Marjolein Drent van de Universiteit van Maastricht, tevens werkzaam als longarts in het ziekenhuis van Nieuwegein. Het inademen van glyfosaat zou kunnen leiden tot een ontstekingsreactie in de longen.

Voorzorgsmaatregelen nodig

“Glyfosaat is omstreden, dat is terecht, maar er wordt alleen gesproken over het mogelijk veroorzaken van kanker. Dat betekent niet dat het middel niet op een andere manier schadelijk kan zijn. Ik pleit daarom voor een groter bewustzijn rondom dergelijke producten en wil mensen vragen voorzichtig te zijn. Mensen die het gebruiken, moeten voorzorgsmaatregelen gaan nemen”, aldus Drent.

Foto: Koos van der Spek
Foto: Koos van der Spek

Glyfosaat en andere chemische (bestrijdings)middelen veroorzaken ontstekingen en littekenweefsel in de longen. “Het kan veel erger zijn als een gebruiker overgevoelig is voor de stof. Patiënten worden dan kortademig en benauwd. Als er niet op tijd wordt ingegrepen, kan het fout gaan. Maar dat weet je niet van tevoren, de risico’s zijn niet in te schatten”, vertelt Drent.

Extreme gevallen

Een extremer geval stond maandag 18 december beschreven in Trouw. Na het onkruidspuiten belandde een vrouw met ernstige ademhalingsproblemen in het ziekenhuis. Toen de patiënt een paar jaar later, opnieuw na het gebruik van glyfosaat, weer ziek werd, zag haar longarts Drent een verband.

Achteraf gezien zijn er meer gevallen bekend bij Drent en collega-longartsen, aldus Drent. Hetzelfde patroon was te zien, het ene geval heftiger dan het andere. Drent pleit daarom voor meer voorzichtigheid bij het toepassen van gewasbescherming.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Wat en artikel in een blad voor vakmensen. Dit hoort thuis in een blad voor tuinliefhebbers die wat kwistig spuiten met glyfosaat.

 • Vhouder

  man hier uit de straat kreeg twee keer hartaanval tijdens hond uitlaten. Dus verbieden om hond uit te laten

 • wienbemelmans

  wat blijven ze weer zeuren over Roundup,daar wordt al jaren mee gewerkt .
  nu is het opeens levens gevaarlijk om dat ze geen gelijk hebben gekregen,
  ze zullen nog wel verder zoeken vind het maar een zielig groepje.

 • jd 1958

  Dus er is een verband. Kan zorgen voor. Is omstreden. Hoeveel argumenten heb je nodig voor je gelijk

 • pinkeltje

  Ik pleit voor meer voorzichtigheid bij het oversteken van de straat. Zit een hoop risico aan, gevolgen zijn moeilijk van te voren in te schatten, maar ik zie een verband met blijvend letsel.......

 • Flepke

  Dus in het algemeen alles gaan verbieden wat schadelijk is voor de mens......
  BLIJFT ER NOG IETS OVER????????

 • info196

  20 jaar geleden waren er al mensen super overgevoelig voor fluazinam (oa Shirlan). Die gebruiken het middel sindsdien niet meer.
  Dit geldt blijkbaar ook voor glyfosaat. Een super en zeer klein deel van de bevolking is er blijkbaar overgevoelig voor bij inademing.

  Mensen, nuchter blijven. Het is en blijft vergif. Ga er ook zo mee om. Maar qua gezondheidsrisico’s denk ik dat de bijsluiter van bijv paracetamol wel aangeeft dat niets volledig zonder risico’s is.

  Met andere woorden: conclusie longarts is duidelijk, maar voor circa 17 miljoen Nederlanders geen reden tot zorg.
  GJ

 • Bennie Stevelink

  Hier op Boerderij.nl stond jaren geleden een verhaal over koeien die overgevoelig waren voor rubber. Contact met rubber veroorzaakte bij die koeien een pijnlijke en opgezwollen huid (ontstekingsreactie).
  Mijn moeder was overgevoelig voor jodium. Het veroorzaakte bij haar ontstekingsreacties die zo heftig waren dat ze leken op brandwonden. Het is nooit aanleiding geweest om in ziekenhuizen geen jodium meer te gebruiken. Alleen bij mijn moeder werd het niet meer gebruikt.

  Die dokter die het probleem met glyfosaat meldt zal geen leugens vertellen. Het moet echter wel met de juiste nuance worden begrepen.

 • boer drenth

  Je moet ook geen halve kilo zout op eten, dan ga je namelijk dood.

 • info36

  Hetgeen de industrie uitstoot is iets slechter voor je longen dokter.
  Daar hoor ik je niet over. We zitten hier tussen 3 grote industriegebieden en de luchtkwaliteit is niet al te best.

 • agratax(1)

  Er zijn ook medici die onze schone kindertijd aanwijzen als oorzaak van allergieen en astmatische aandoeningen bij kinderen en die is op latere leeftijd niet meer op te lossen. Volgens de publicaties die over dit probleem gaan, is de suggestie dat we veel van deze aandoeningen kunnen voorkomen door de jeugd op vroege leeftijd met allerlei (ziekte)kiemen te besmetten om natuurlijke weerstand op te wekken. Gelukkig komen onze boeren kinderen met veel ziekte kiemen in aanraking en zijn doorgaans minder allergisch dan al die "steriel" opgevoede kindertjes. Dit neemt niet weg dat Glysofaat niet tot ziektes kan leiden ook iedereen die veel met het middel in aanraking komt.

 • eltjo.huizenga1

  Hé Lydia, jammer dat je zo'n artikel 'pikt' uit Trouw? en dan ook nog eentje die zonder onderbouwing tendentieus stemming maakt tegen de moderne landbouw? Het artikel waar je naar verwijst is geschreven door Joop Bouma, de gifschrijver van Trouw. Hij liet de longarts een verhaal vertellen over longziekten die vaak blijvend en uiteindelijk dodelijk zijn. Ze haalt er dan een glyfosaat klacht bij (zogenaamd als voorbeeld) waar de patient wel heel ziek is geweest, maar waarvan ze volledig en blijvend hersteld is (2x)... Begrijp me niet verkeerd, we moeten zo'n verhaal serieus nemen want hier is wel wat gebeurd, maar het framen in een verhaal met dodelijke longziekten is on-ge-past voor een vakblad als de Boerderij. Daarnaast leiden dit soort van stemming makende berichten vast wel weer tot de (on)nodige vragen en opmerkingen in politiek Den Haag (met Marianne Thieme en haar entourage voorop).

 • Kelholt

  Bennie ik ken ook een Lid wat overgevoelig is voor rubber

 • Marco22

  Als ik Boerderij redacteur was zou ik geen artikelen overnemen van Trouw en NRC ed. Deze vodjes papier voeren een hetze tegen de Nederlandse landbouw.
  Artikelen uit deze randstadkranten hebben geen of weinig onderbouwing en zijn eenzijdig belicht. Nl altijd negatief over Nederlandse landbouw en veeteelt.

 • farmerbn

  Waarom zou boerderij dat dan doen? Als we die artikelen willen lezen gaan we die kranten wel lezen. Maar die kranten pruimen we niet en dus ook die flutartikelen niet. Kappen hiermee.

 • pinkeltje

  Zou het misschien handig zijn, wanneer je in de sector probeert het hoofd boven water te houden, je ook weet wat er over de sector wordt gekakeld in de diverse media buiten de vakbladen om?

 • breukers1

  Let op met het reinigen van het toilet met de daar voor bestemde producten. Het inademen van de vrijkomende chloordamp kan gevaar opleveren voor de luchtwegen!! Benzinedamp opsnuiven tijdens het tanken van je auto kan ook irritatie van de luchtwegen veroorzaken. Natuurlijk is het in ademen van chemische dampen niet zonder risico. We schieten weer eens veel te ver door.

 • Jan-Zonderland

  Tenenkrommend dat verhaal. Gewoon wat napraten en refereren aan een artikel uit een anti boeren krant, zonder zelf wat feitenomderzoek te doen (althans dat blijkt niet uit het artikel)
  Lydia, het hele leven zit vol grote en kleine gevaren, ook het jouwe. Je mag mensen daar best op wijzen, geen probleem. Maar onderbouw je verhaal dan met gedegen argumenten. En kijk uit met het eten van pindakaas want ik heb ooit ergens gelezen dar er iemand tot 2 x toe ziek van geworden is.

 • Wiann

  wat wordt er veel onzin geschreven in deze commentaren op een prima artikel.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.