Home

Nieuws 4 reacties

‘Krimp veestapel voor betere lucht niet eerste optie’

Krimp van de veestapel uit milieuoogpunt is voor het kabinet niet uitgesloten, maar ook andere opties worden bekeken.

Dat zegt staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat tijdens een debat in de Tweede Kamer over de kwaliteit van de leefomgeving.

‘Het monster van de intensieve veehouderij temmen’

PvdD-Kamerlid Frank Wassenberg vindt dat harder ingrijpen in de veehouderij nodig is: “We proberen het monster van de intensieve veehouderij al 25 jaar te temmen, maar het lukt maar niet”, zegt hij. Volgens Wassenberg is alles geprobeerd om de milieuvervuiling van de veehouderij te verminderen, behalve krimp van de veestapel. Hij vindt dat er ingegrepen moet worden in de omvang van de veehouderij, ook vanwege de gevolgen voor de volksgezondheid van de veehouderij.

Volgens Wassenberg is alles geprobeerd om de milieuvervuiling van de veehouderij te verminderen, behalve krimp van de veestapel

Van Veldhoven zegt dat krimp van de veestapel geen dogma is voor het kabinet. “Daarom is een uitkoopregeling voor de varkenshouderij ook onderdeel van het maatregelenpakket van dit kabinet. Maar het wil ook niet zeggen dat dit de eerste oplossing is waar we voor moeten kiezen bij het verbeteren van de luchtkwaliteit. We praten ook over ook ondernemers en gezinnen die daar hun inkomen en hun leven in hebben. Het gaat dus niet om welk middel we kiezen, maar om het effect dat je daarmee bereikt voor verbetering van de luchtkwaliteit”, zegt Van Veldhoven.

Spanningsveld tussen milieu en dierenwelzijn

De staatssecretaris verwacht ook veel van de technische ontwikkelingen om de luchtkwaliteit te verbeteren. “We werken aan een integraal programma voor het verduurzamen van de veehouderij. Van Veldhoven voegt er aan toe dat er ook een spanningsveld is tussen milieu en dierenwelzijn. “Dat speelt ook een rol bij de keuzes voor oplossingen”, zegt Van Veldhoven.

Van Veldhoven bevestigt in reactie op een vraag van CDA-Kamerlid Maurits von Martels dat de wetenschappelijke kennis de basis is voor het verduurzamen van de veehouderij.

Laatste reacties

 • alco1

  Laten we ons dat zo maar weer zeggen.
  "De milieu vervuiling van de veehouderij"?

 • fietskip

  Frank Wassenberg, het staat je vrij om bedrijven uit de markt te kopen.
  Jullie zijn vrij goed in crowdfunding dus moet dat kunnen.
  Er staan genoeg bedrijven te koop, kom maar over de brug.

 • Zuperboer

  Vreemd genoeg is de luchtkwaliteit op het platteland meestentijds prima. Hoe zou dat zijn binnen de grachtengordel? Al weer een stok gevonden om de veehouderij te slaan. Wanneer houdt rupsjenooitgenoeg op. Of is er toch weer een oorlog nodig om de mens bij zinnen te krijgen.

 • bankivahoen

  Die laatste zin van je Zuperboer@ is er helaas een met een kern van waarheid. In de ogen van oa. Stientje en Frank zijn de agrarische bedrijven de grote schuldigen van alles wat slecht is. Waarom dan geen uitkoopbeleid????? Of toch een dubbele agenda????Gek dat men geen bezwaar heeft tegen 7.5 miljard mensen op dit moment maar wel tegen het produceren van voedsel voor deze mensen.

Of registreer je om te kunnen reageren.