Home

Nieuws

‘Inkomen EU-boer stijgt licht’

Het totale inkomen van de Europese landbouw zal de komende 10 jaar dalen, maar het inkomen per boer zal licht stijgen, zo verwacht de Europese Commissie.

De vooruitzichten zijn maandag gepresenteerd tijdens de jaarlijkse Agricultural Outlook Conference in Brussel. De vooruitzichten zijn opgesteld in de wetenschap dat er veel onzekerheden zijn, zoals over de Brexit. Bij de berekeningen is onder meer nog uitgegaan van een Europese Unie met 28 lidstaten, waaronder het Verenigd Koninkrijk.

‘Graanprijzen omhoog’

In de vooruitzichten schetst de Europese Commissie een beeld waarin de graanprijzen de weg omhoog vinden en zullen stijgen tot boven de € 170 per ton gemiddeld, waarbij rekening moet worden gehouden met hoge pieken en diepe dalen in de prijs, mede als gevolg van klimatologische omstandigheden.

Stijgende vraag naar dierlijke producten

De veehouderij zal profiteren van de stijgende vraag naar dierlijke producten, gecombineerd met redelijke voerprijzen. “Dit kan de weg openen voor de Europese zuivel om te groeien in reactie op de wereldwijde vraag en de vraag binnen de Europese Unie, ondanks de moeilijkheden die gepaard gaan aan de hoge prijselasticiteit”, aldus de Europese Commissie.

De verwachtingen zijn dat de vleesconsumptie zal stabiliseren, om na verloop van tijd licht te dalen

De vleesconsumptie per hoofd van de bevolking is de laatste jaren hersteld. De verwachtingen zijn dat de consumptie zal stabiliseren, om na verloop van tijd licht te dalen. De groei zit in de pluimveesector – die zal doorzetten, zowel door consumptie binnen de Europese Unie als door export. De varkenshouderij zal alleen nog groeien door export.

Of registreer je om te kunnen reageren.