Home

[Missing text /esp/article/type/news for nl] 3 [Missing text /esp/article/comments for nl][Missing text /esp/article/authorbar/updated for nl]21 dec 2017

Hof wil nader onderzoek in mestsilodrama Makkinga

Er moet toch nader worden gekeken naar de onafhankelijkheid en deskundigheid van medewerkers van Wageningen UR Livestock Research bij het mestsilodrama in het Friese Makkinga.

De deskundigen hebben de mogelijke invloed van spuiwater op rundermest bij het ongeluk met de mestsilo voor de lopende rechtszaak onderzocht. Dat heeft het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden beslist in een tussenuitspraak. De advocaat van de door de rechtbank veroordeelde man had zijn twijfels over de uitkomsten van het onderzoek en een nieuw onderzoek gevraagd.

In juni 2013 kwamen in Makkinga twee werknemers van het betreffende bedrijf uit Abbega om het leven, ze waren bezig met schoonmaakwerkzaamheden in een mestsilo. De derde dode was de zoon van de veehouder, die de beide mannen probeerde te redden. Eerder dit jaar werd de directeur van het schoonmaakbedrijf in Abbega veroordeeld tot een jaar voorwaardelijke celstraf en 240 uur werkstraf en € 100.000 boete.

Onafhankelijk onderzoek ‘twijfelachtig’

Volgens de advocaat is nader onderzoek nodig omdat de onafhankelijk van het onderzoek twijfelachtig zou zijn. Het onderzoek is destijds gedaan door Wageningen UR Livestock Research en volgens de advocaat heeft Wageningen UR zakelijke banden met het bedrijf dat het spuiwater leverde. Het illegaal toevoegen van spuiwater door de eigenaar van de silo zou een rol kunnen hebben gespeeld bij het ongeluk. Dat zou voor een verhoogde concentratie giftige gassen in de silo kunnen hebben gezorgd.

Het illegaal toevoegen van spuiwater door de eigenaar van de silo kan een rol hebben gespeeld bij het ongeluk

Ondanks een negatief advies van de advocaat-generaal, die vindt dat er geen twijfel bestaat over de onafhankelijkheid en deskundigheid van de onderzoekers van Wageningen UR Livestock Research, is het Hof een andere mening toegedaan. Er mag absoluut geen enkele twijfel zijn over de onafhankelijkheid van het onderzoek en de deskundigheid van de onderzoekers, stelt het Hof. Daarom wil het Hof tijdens een zitting de betreffende onderzoekers van Wageningen UR Livestock Research ondervragen over hun onafhankelijkheid en deskundigheid. Als het Hof hiervan overtuigd is, kunnen deze onderzoekers vervolgens worden ondervraagd over de invloed van het toevoegen van spuiwater aan rundermest. En vooral over de mogelijke gasvorming in de silo als daaraan geen spuiwater zou zijn toegevoegd. Een datum voor deze zitting is nog niet bekend.

De bedrijfsovername was pas besproken, toen de zoon van Sjef en Rianne Lemmens overleed bij een ongeluk in de mestsilo. ‘Dit is onverteerbaar.’ Klik op onderstaande link voor het complete verhaal.

[Missing text /esp/comments/manycomments for nl]

 • .....

  Zou mij niet verbazen, Fake wetenschappers van de WUR, we kennen ze nog van het ammoniak dossier. Ze zijn nog steeds aan het zoeken naar de onderzoekdata daarvan

 • jorisbuijs

  Dit soort ongelukken zullen in toekomst meer voorkomen met zogenaamde emmissie arme vloeren die zullen nu snel verboden worden door arbeidsinspectie.
  Emmissies vormen zich bij melkstal en robots

 • mtseshuis

  De overheid is mede verantwoordelijk agv de flauwekul door het verplicht moeten overkappen van mestsilo's

[Missing text /esp/commentform/registertocomment for nl]

[No translation for /esp/footer/disclaimer, nl]