Home

Nieuws 4 reacties

EU-begrotingscommissaris Oettinger wil antwoord op 7 vragen over EU-beleid

Zelfs als lidstaten hun bijdrage aan de Europese Unie verhogen, betekent dat niet een vergroting van het budget voor de landbouw. Dat zegt Günther Oettinger, Europees commissaris voor de EU-begroting.

Oettinger sprak tijdens de Agricultural Outlook conferentie, die maandag 18 en dinsdag 19 december in Brussel wordt gehouden.

Günther Oettinger. - Foto: EPA/ANP
Günther Oettinger. - Foto: EPA/ANP

Bezuinigen, maar geen kaalslag

Volgens Oettinger heeft de Europese Unie niet alleen te maken met een financieel gat dat het Verenigd Koninkrijk achterlaat. Het VK was de tweede nettobetaler van de Europese Unie met een netto-bijdrage van € 14 miljard. De helft daarvan is volgens Oettinger op te vangen met een hogere bijdrage vanuit de lidstaten. Net als Europees landbouwcommissaris Phil Hogan zegt Oettinger dat de bijdrage van de lidstaten best iets omhoog kan. Maar dat geld komt niet beschikbaar voor de landbouw.

Er zijn nieuwe opgaven voor de Europese Unie op het gebied van de grensbewaking, een gezamenlijke Europese defensie-inspanning, innovatie en onderzoek. “We moeten bezuinigen op de landbouw, zonder dat er een kaalslag komt”, aldus Oettinger.

Maatschappelijke vragen

Oettinger constateert dat het Europees landbouwbeleid volop in discussie is en dat het beleid alleen maar overeind kan blijven als er goede antwoorden komen op maatschappelijke vragen. Het gemeenschappelijk landbouwbeleid heeft veel tegenwind – wie dat niet erkent, zal de discussie verliezen, zegt hij.

Oettinger stelde een aantal vragen, die hij destilleert uit de kritiek die in media en bij maatschappelijke organisaties worden gesteld. “Kom met slimme antwoorden! Ik hoef hier het belang van het gemeenschappelijk landbouwbeleid niet uit te leggen. Het landbouwbeleid staat aan de basis van de Europese Unie”, aldus Oettinger. Maar dat is volgens hem niet vanzelfsprekend.

De 7 vragen van Oettinger

 • Waarom moet je een economische sector helpen met directe inkomenssteun?
 • Is het Europees landbouwbeleid niet te ingewikkeld en te bureaucratisch voor boeren die hun koeien willen melken en hun land willen bewerken, in plaats van formulieren invullen?
 • Waarom moeten grote bedrijven nog een bedrag per hectare krijgen van de Europese Unie?
 • Moet een bedrijf met meer dan 1.000 hectare, met 80 mensen in dienst, die volop investeert in grote machines nog hectaresteun krijgen?
 • Waarom krijgt een sector steun, die via de wereldmarkt producten in ontwikkelingslanden afzet, waarmee de lokale producent van de markt wordt gedrukt?
 • Waarom krijgt een sector geld, terwijl milieu, natuur en biodiversiteit onder druk staan (denk aan insectensterfte of glyfosaat)?
 • Is het dierenwelzijn wel gegarandeerd?

Laatste reacties

 • Jan-Zonderland

  En wie moet er antwoord geven op die vragen ? En waarom weet hijzelf de antwoorden daarop (nog) niet ? Ik zou zeggen: beste man, ga eens wat doen, kom eens overeind uit die lekkere stoel daar in Brussel en ga de antwoorden zelf eens zoeken. Als je die antwoorden aan de publieke opinie over laat dan is het einde zoek.

 • pinkeltje

  Ik wil een keer op bezoek bij zo'n bedrijf met 1.000 ha en 80 man personeel waar ze volop in grote machines investeren.
  Het antwoord op de rest van de vragen weten we inmiddels toch wel?

 • Wittede

  Het VK de 2e nettobetaler van Europa. Wie o wie zal toch de grootste nettobetaler zijn....

 • farmerbn

  Duitsland?

Of registreer je om te kunnen reageren.