Home

Nieuws

Celstraf en boetes voor afvalfraude in Putten

De rechtbank Gelderland heeft in een uitspraak twee bedrijven uit Putten veroordeeld tot geldboetes van € 150.000 en € 75.000.

Beide bedrijven hebben zich schuldig gemaakt aan het afvoeren van grote hoeveelheden afvalstoffen naar vergistingsinstallaties. De directeur van de beide bedrijven kreeg voor zijn aandeel hierin een gevangenisstraf van 12 maanden opgelegd.

Valsheid in geschrift

De misstanden vonden plaats tussen begin 2012 ten medio 2014. De bedrijven gebruikten structureel onjuiste benamingen voor de afvalstoffen. Hierdoor leek het alsof de biovergistingsinstallaties afvalstoffen binnenkregen die toegestaan waren, terwijl dit in werkelijkheid niet zo was.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het gevolg was dat afval dat alleen verbrand had mogen worden, in biovergistingsinstallaties terechtkwam. Het werd verwerkt als meststof en over het land uitgereden. Het afgeven van afval aan bedrijven die dat afval niet mogen ontvangen, is niet toegestaan op grond van de Wet Milieubeheer. Beide bedrijven maakten zich ook schuldig aan valsheid in geschrift door op begeleidingsbrieven – die wettelijk vereist zijn bij het vervoer van afval – onjuiste gegevens te vermelden.

Risico’s voor de volksgezondheid

Het bedrijf dat de hoogste boete kreeg, hield zich bovendien ook niet aan de voorschriften die in de vergunning van het bedrijf stonden. Het bedrijf bleek afval binnen te krijgen dat niet mocht en er is daarnaast onvoldoende onderzoek gedaan naar die partijen afval.

Commerciële belangen en financieel gewin blijken bij de veroordeelden voor veiligheid te zijn gegaan, volgens de rechtbank. De rechtbank doelt hierbij niet alleen op de risico’s voor de volksgezondheid, maar ook op milieuschade en de fysieke veiligheid van medewerkers van beide bedrijven en de afnemers.

12 maanden celstraf

De directeur van beide bedrijven werd veroordeeld tot 12 maanden celstraf. Daarnaast kreeg hij een beroepsverbod van 3 jaar opgelegd. Dit betekent dat hij in die periode niet als bestuurder of directeur bij een afvalverwerkingsbedrijf mag werken. Ook mag hij geen beleidsbepalende functie hebben binnen een vergelijkbaar bedrijf.

Tegen een van de bedrijven liep nog een ander onderzoek. Volgens de rechtbank maakte dit bedrijf zich tussen januari 2007 tot en met juli 2008 schuldig aan het structureel binnenbrengen van niet-vergunde afvalstoffen. Voor deze overtreding van de Wet Milieubeheer moet het bedrijf een geldboete van € 10.000 betalen. Ook moet het bedrijf het verkregen voordeel, ruim € 11.000, terugbetalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.