Home

Nieuws 27 reacties

Aldi: vermijd gebruik glyfosaat in veevoergewas

De Duitse supermarktketens Aldi Nord en Aldi Süd willen dat het gebruik van glyfosaat in de teelt van veevoergewassen wordt vermeden.

In een schrijven aan 65 Duitse leveranciers die vlees, zuivel of eieren leveren voor de huismerken, verzoeken zij om aan te geven of voor het veevoer glyfosaat is of wordt gebruikt. “Het is ons streven de glyfosaatgehaltes duidelijk te reduceren, in het beste geval de inzet compleet uit te sluiten”, zo lichten zij het verzoek toe.

Gevolgen nog onduidelijk

Wat de precieze gevolgen zullen worden, is op dit moment nog niet duidelijk. Overigens namen de Aldi’s in het voorjaar al stappen op glyfosaatgebied. Toen werd de leveranciers van graan- en rijstproducten gevraagd de glyfosaatresten te beperken tot maximaal 20% van de EU-normen. Nu lijken de supers duidelijk een stapje verder te willen gaan.

Daarbij spelen ze in op de negatieve stemming rond glyfosaat. De EU keurde de verlenging van de toelating van het onkruidbestrijdingsmiddel met 5 jaar vorige maand maar ternauwernood goed. De twijfel in de Duitse politiek en het publiek over de veiligheid voor de volksgezondheid van glyfosaat is gebleven.

Aldi wil gehalten glyfosaat weten

Aldi wil van de leveranciers verder onder meer weten hoe hoog de glyfosaatgehalten in het gegeven geval in het voer zijn, hoe het voer is samengesteld en binnen welke termijn de inzet van het middel volledig kan worden beëindigd. Tevens wordt gevraagd of de leveranciers producten kunnen noemen waarvoor glyfosaat heel zeker niet is toegepast.

Aldi Nord en Süd zijn in principe twee volledig van elkaar onafhankelijke ondernemingen met de hoofdkantoren in respectievelijk Essen en Müllheim an der Ruhr. Dat houdt met name ook in dat de supermarktvestigingsgebieden volledig gescheiden zijn. Zij zeggen echter ondanks de zelfstandigheid nog in ‘goede onderlinge verstandhouding’ samen te werken.

Laatste reacties

 • gerben5

  Kan allemaal, wil ik wel een plus van 25 ct op de melkprijs

 • Flepke

  Als men iets wilt Betaald men er ook maar voor. Anders niks te willen.

 • mr X

  Kijk, dat kon je verwachten. Dit vind ik geen slechte zaak. Dus de politiek komt steeds meer buitenspel te staan. Moedig van Aldi dat ze deze stap gezet hebben.

 • benrhag

  betalen voor gegevens ,

 • koestal

  goed product

 • arink

  Dit geeft aan hoe de politiek achter de werkelijkheid aanholt.

 • Zuperboer

  Maar wie controleert of Aldi ook daadwerkelijk iets met deze eisen doet. Je kunt heel veel garanties op papier vragen om zo voor de buhne een show op te voeren, maar het zegt natuurlijk niets over het daadwerkelijke handelen van hen. Als ze goedkoop graan uit regio's kunnen krijgen die wel Glyfosaat bevat zal niemand er ooit achter komen.......

 • info36

  Moedig van Aldi? Hun filosofie is zo min mogelijk voor landbouwproducten betalen zodat de prijs het laagste is. Daardoor hebben ze veel marktmacht en bepalen zij wat de boer moet doen zodat ze voor de publieke opinie mooi voor de dag kunnen komen.

 • slagman

  Dus ook geen groenbemester meer doodspuiten

 • agratax(1)

  Als Aldi serieus is in dezen, dan is voer van RoundUp Ready gewassen (soya, mais) taboe. Hiermee is import voedergrondstaf moeilijk en importvlees uit USA, Zuid Amerika nagenoeg onmogelijk geworden. Niet schoppen zou ik denken maar omarm deze eis en doe je best hieraan te voldoen tegen kostendekkende prijs.

 • Jan-Zonderland

  @Agratax, "tegen een kostendekkende prijs" ????
  Han zo dom ben je toch niet ? Een kostendekkende prijs is te weinig!!! Schrijf dan " een winstgevende prijs".
  En omarm jij die eisen maar, je gaat dood van de honger.

 • WGeverink

  Ach Han, dit is net zoiets als dat gezeur over hormonen. Daar wordt ook een hoop heisa over gemaakt. Uiteindelijk gaat er geen mens aan dood maar wordt het gebruikt voor marktbescherming terwijl kwaliteits rundvlees in Europa zo goed als niet voorhanden is. De vraag is uiteindelijk of het Europese natuurlijke testosteron van ongecastreerde stieren beter is dan het Noord Amerikaanse synthetische testosteron.

 • agro1

  het grote verschil is, dat syntetische stoffen onbeperkt voorhanden zijn en waarschijnlijk meer dan weleens zeeer enthousiast aangewend worden. prijsbedervertje, niewaar?? een RENDERENDE opbrengst zou normaal gevonden moeten worden. wensdroom. feed the world and starve

 • WGeverink

  Idd een wensdroom agro1. Toch is er ondertussen niks mis met Noord Amerikaans vlees en is zelfs een steak uit Argentinie voor een Europeaan hartstikke duur.

 • agro1

  WG, eet smakelijk, lekker bulk, ieder zijn meug, kleiner stukje meer smaak, of gewoon, verantwoorde kip met kleine ecovoetafdruk. PLOF hier maar neer. gewoon wild is het meest verkieslijk.

 • WGeverink

  Er is niks mis met topkwaliteit bulk @agro1.

 • Mfb

  Glyfosaat gewoon wereldwijd verbieden dan is het speelveld voor iedereen weer gelijk en ons voedsel weer een stukje veiliger

 • Bennie Stevelink

  Laatst werd bij Foodlog uitgelegd dat de politiek wel spreekt over een gelijk speelveld maar dit in werkelijkheid juist niet wil. Een gelijk speelveld leidt namelijk tot te veel productie van hetzelfde. Ze willen in werkelijkheid juist verscheidenheid waardoor producten ontstaan die zich van elkaar onderscheiden. Een voorbeeld is “hooimelk” uit Oostenrijk.

 • agro1

  toch eet ik op mijn gemak graag wild, prettige jaarwisseling.

 • alco1

  Waarom een gelijkspeelveld nou weer leidt tot overproductie ontgaat me weer volkomen.
  Gelijk speelveld betekend dat als er hier eisen gesteld worden aan de boeren, de invoer producten ook aan die eisen moeten voldoen.
  Verscheidenheid in producten is iets anders, daar kun je niche markten mee bedienen.

 • Bennie Stevelink

  Producten onderscheiden zich doordat ze aan verschillende eisen voldoen.

 • alco1

  Maar ook die onderscheidende producten moeten gelijke internationale eisen hebben.
  En dat zie ik niet eerder tot overproductie leiden.

 • Bennie Stevelink

  @Alco, kijk eens naar de eisen die AH en A-ware stellen voor een select deel van hun productie.
  Of de sterke positie in kindervoeding dankzij de hogere kwaliteitsstandaard in Nederland.

 • alco1

  Bennie we praten langs elkaar heen.
  Met gelijk speelveld wordt bedoelt: Dat het buitenland alleen maar kindervoeding mag leveren met dezelfde hogere kwaliteitseis.
  Maw. Dezelfde eisen voor hetzelfde product.
  Jij legt het uit als melk is melk Punt. Ja dan krijg je op alle speciale producten teveel.

 • WGeverink

  Melk is melk Bennie. Het enige verschil is de verpakking. Wild moet je van houden @agro1. Wild smaakt voor de meesten te sterk naar "wild" en het is doorgaans ook te droog. Bijna alle jagers kopen daarom een of meerdere varkens om met hun eland of hert te mengen.

 • agro1

  fijnproevers zijn zeldzaam

 • agratax(1)

  Ik bedoel met kostendekkend een prijs incl. marge. Laten we wel zijn de uitlatingen van Aldi m.b.t. glyfosaat of welk middel ook zijn eenvoudig onmogelijk geworden zolang de heren een vrije wereld markt aanbidden en dus daar kopen waar hun winst verwachting het grootst is. Dat er hele families zijn verdwenen dankzij de RR gewassen op de pampa is een publiek geheim en als Aldi daarom deze nieuwe weg in slaat, moeten we als boeren dat omarmen. De uitwassen die de op giga winsten uit zijnde groot investeerders, zouden we als boer te vuur en te zwaard moeten bestrijden in plaats van mee te gaan in hun destructieve manier van landbouw bedrijven. Waarom proberen we Aldi niet in ons kamp te krijgen en hen te overtuigen van de onschadelijkheid van het glyfosaat gebruik voor en na de teelt voor het geoogste product.

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.