Home

Nieuws 6 reacties

18 strafzaken voor mestfraude

In de eerste helft van dit jaar zijn 18 strafrechtszaken geweest in verband met mestfraude. Dat schrijft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in reactie op Kamervragen van GroenLinks.

“Veertien zaken zijn geëindigd met een strafoplegging, in twee zaken kwam de strafrechter tot een schuldigverklaring ‘zonder oplegging van straf of maatregel’ en in twee zaken volgde vrijspraak”, schrijft Schouten. De geldboetes varieerden van € 500 tot € 50.000. In een aantal zaken loopt nog hoger beroep.

Bij recente zaken eist het Openbaar Ministerie ook gevangenisstraffen, een beroepsverbod en boetes van ruim € 34.000,- tot € 150.000,-. In deze zaken zijn nog geen uitspraken gedaan.

Los van deze strafzaken meldde meldde Schouten al dat er in 2017 1.316 bestuurlijke boetes zijn opgelegd. Hierin variëren de boetebedragen van € 100 tot € 275.358. 3% van de bestuursrechtelijke boetes is hoger dan € 42.500,-

Minder controle vanwege dierwelzijn en derogatie

Eerder deed de NVWA nalevingsmetingen in de veehouderij, waarbij ook mest aan de orde kwam. De NVWA is die nalevingsmetingen gestopt omdat de dienst meer tijd moest gaan steken in dierenwelzijn, in verband met de toename van dierverwaarlozing. Ook moest de NVWA meer tijd gaan besteden aan de controle op derogatiebedrijven, omdat het verplichte percentage te controleren bedrijven van 3 naar 7% ging.

Laatste reacties

 • farmerbn

  De ambtenaren hebben het druk, druk, druk. Maar als je prioriteiten bij derogatiecontrole legt laat je eigenlijk mest- fraude toe. Wat is erger fraude bij derogatie of mest?

 • farmer135

  Met fraude worden de eigen glazen ingegooid, dus goed dat het aangepakt wordt.

 • Fokkoeien

  Wij hebben ook en controle gehad in 2015 aan het eind zij de controleur dat hij het wel 100% moest verantwoorden heb ik gezegd dat hoe je elkaar maar aan het werk kunt houden dit is bureaucratie ten top.

 • BOERIN Miep

  Zou namen graag openbaar gemaakt zien.
  Indermeer Zodat de raadsleden van de betreffende gemeenten ook op de hoogte komen.
  Als je hen over bepaalde, voor hen belangrijke,
  zaken vertelt hoor je zo vaak dat wist ik niet....
  de samenleving heeft mi recht op openheid van zaken.
  Ook zou de door de fraude behaalde winst opgeëist moeten worden en in een fonds voor het verwijderen van asbest gestopt moeten worden (de fraudeurs mogen hieruit wel geen euro ontvangen als zij asbest gaan verwijderen)
  Ja ik ben erg boos op de fraudeurs, zij maken al jaren zoveel stuk voor de goede boeren.
  Kaalplukken is m i. de beste maatregel.

 • Bolder01

  Gelul... miepie de grote fraudeurs zitten in den haag MAar die. Kunnen wij niet aanpakken het komt er meer opneer dat men baantjes moet
  creeren om ze bezig te hauden

 • alco1

  Ik zag net een interview in een programma "Kraak" met onze nieuwe Minister.
  Daar werd al gesteld dat er al 30% teveel mest op het land kwam.
  Hoe dom kun je zijn.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.