Home

Nieuws

Zeelandbouw in windparken

Zeewier komt nu vooral uit Azië, maar binnen 4 jaar moeten commerciële bedrijven zeewier telen op windparken in de Noordzee.

Dat is tenminste de ambitie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, gemeente Den Haag, provincie Zuid-Holland en Stichting Noordzeeboerderij. De organisaties presenteren hun plannen op de internationale zeewierconferentie ‘Seagriculture’ in Scheveningen, die gisteren en vandaag gehouden wordt.

Groeiende vraag naar zeewier

Vanuit de voedingsmiddelenindustrie, horeca en supermarkten is er een groeiende vraag naar zeewier in Europa. “Je kunt er pesto van maken, maar ook dierenvoeding”, vertelt een woordvoerder van de Noordzeeboerderij. In de Oosterschelde en op Texel produceren ondernemers al zeewier voor verschillende producten zoals thee, kruiden en pasta.

Vorig jaar begon de stichting met een test waarbij succesvol 100 kilo voor consumptie geschikt zeewier is geoogst.

Sinds 2014 is de Stichting Noordzeeboerderij bezig de jonge sector in Nederland te ontwikkelen. Vorig jaar begon de stichting met een test waarbij succesvol 100 kilo voor consumptie geschikt zeewier is geoogst. Dit jaar wordt de test opgevolgd door een meerjarig experiment. In het eerste jaar van het project wordt twintig keer zoveel verbouwd. Over 2 weken wordt 2.000 meter wier gezaaid op 15 kilometer afstand van de haven van Scheveningen. In april kan het geoogst worden. Na het eerste jaar is het de bedoeling om het project door te zetten binnen een windpark. Vanaf dan kan de productie worden opgeschroefd.

Versterking biodiversiteit

Door zeewier bij windparken te laten groeien wordt de ruimte efficiënt gebruikt en kan het de biodiversiteit versterken.

Afgelopen jaren is ervaring opgedaan op kleine schaal met zeewierteelt, onder andere door de WUR, in de Oosterschelde. Probleem van teelt op volle zee is dat het water daar minder voedselrijk is dan in riviermondingen. Volgens de WUR heeft zeewier de potentie om groter te worden dan de huidige top-3 van gewassen: tarwe, mais en rijst.

Of registreer je om te kunnen reageren.