Home

Nieuws

Strengere eisen voor gebruik EKO-keurmerk

De eisen voor producenten om producten onder het EKO-keurmerk te mogen verkopen worden aangescherpt, meldt Stichting EKO-keurmerk.

Ede – De eisen voor producenten om producten onder het EKO-keurmerk te mogen verkopen worden aangescherpt. Dat meldt Stichting EKO-keurmerk.

Voor alle EKO-licentiehouders, van producent tot verkoper, gelden vanaf 1 januari 2018 extra normen voor sociaal en eerlijk handelen. Daarnaast moet iedere individuele ondernemer jaarlijks 2 extra duurzame stappen zetten, bijvoorbeeld de aanschaf van zonnepanelen of door minder verpakkingsmateriaal te gebruiken. Op eko-keurmerk.nl worden al deze ambities per bedrijf vastgelegd en getoond. Boeren kunnen hierbij zelf kiezen welke ambities ze hebben op het gebied van klimaat, verpakkingen, gezondheid of arbeidsomstandigheden.

‘Met ons vernieuwde EKO-keurmerk willen we de bewuste consument houvast bieden met één allesomvattend keurmerk’

Reden voor het aanscherpen van de voorwaarden is de grote variatie aan keurmerken voor duurzame producten, wat tot veel verwarring bij de consument leidt. “Consumenten willen goed doen en kopen producten met keurmerken op het gebied van biologisch, fairtrade of dierenwelzijn”, stelt Ronald van Marlen, bestuurslid van de Stichting EKO-keurmerk vast. “Er zijn wel honderd verschillende duurzaamheidskeurmerken voor voedsel, elk op hun eigen onderwerp. Met ons vernieuwde EKO-keurmerk willen we de bewuste consument houvast bieden met één allesomvattend keurmerk.”

Varkenshouderij loopt voorop met verduurzamingsambities

Collectief worden ook stappen gezet om nog duurzamer te produceren. De varkenshouderij loopt hierin voorop: in samenwerking met de biologische vleesverwerker De Groene Weg gaan varkenshouders een EKO-code met bovenwettelijke eisen voor milieu- en diervriendelijk varkensvlees gebruiken. Andere sectoren, zoals de melkveehouderij, zullen volgens Stichting EKO-keurmerk snel volgen.

De omzet van producten met een duurzaamheidskeurmerk steeg in de eerste helft van 2017 met 29%.

Of registreer je om te kunnen reageren.